Takaisin
Resepti

Kozeen Shiwanin kuninkaan kebab

Kozeen Shiwanin kuninkaan kebab

60+ min
4 hlö
60+ min
4 hlö

Michelin-kokki Kozeen Shiwanin karitsan ulkofileestä valmistettu premium-kebabannos on täynnä makua.

Aktiivinen valmistusaika: 30 min
Passiivinen valmistusaika: 1 t

Juomasuositus

Kebab saa arvoisensa parin punaviinistä, jota kutsutaan viinien kuninkaaksi. Vivahteikas ja kehittynyt barolo Italian Piemontesta näyttää kyntensä tämän ruoan kanssa. Dekantoi barolo hyvissä ajoin ja suosi hieman iäkkäämpää vuosikertaa. 

Valmistusaineet
  • 500 g karitsan ulkofileetä 

  • 8 kevätsipulia 

  • 4 pitaleipää 

  • 1 sitruuna 

  • 1 dl hienonnettuja yrttejä (persiljaa, minttua, korianteria) 

Kebabkastike: 

  • 5 tomaattia 

  • ½ vihreä paprika 

  • 1 sipuli 

  • 4 valkosipulinkynttä 

  • ½ dl rypsiöljyä 

  • ½ tl kanelia 

  • ½ tl kardemummaa 

  • ¼ tl juustokuminaa 

  • ¼ tl muskottikukkaa tai -pähkinää 

  • ½ tl korianteria 

  • 100 g tomaattipyreetä 

  • 100 g voita 

  • 2–3 tl suolaa 

  • 1 rkl sitruunamehua 

Makuvoi: 

  • 100 g voita 

  • 2 valkosipulinkynttä 

  • 1 sitruunan kuori lastuina 

  • 1 rkl hienonnettua rosmariinia 

Jogurttikastike: 

  • 3 dl vuohenjogurttia tai turkkilaista jogurttia 

  • 1 tl sitruunankuoriraastetta 

  • 1 rkl sitruunamehua 

  • 1 pieni valkosipulinkynsi 

  • ½ tl suolaa 

  • 1–2 dl hienonnettuja yrttejä (minttua, ruohosipulia, persiljaa) 

 

Valmistusohjeet
  1. Valmista ensin kebabkastike. Halkaise tomaatit ja poista kanta. Leikkaa paprika puoliksi ja poista siemenet ja kalvot. Kuori ja halkaise sipuli. Grillaa tomaatteja, paprikaa ja sipulia, kunnes ne saavat hiukan väriä.   

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lämmitä öljy kevyesti, lisää mausteet valkosipulit ja tomaattipyree. Kuullota pari minuuttia. 

  3. Lisää grillatut kasvikset kattilaan ja hauduta matalalla lämmöllä kannen alla 1 tunti. 

  4. Soseuta kastike blenderissä sileäksi. Lisää voi ja mausta suolalla ja sitruunanmehulla. 

  5. Ota liha huoneenlämpöön tunti ennen grillausta. 

  6. Tee makuvoi. Keitä voi kattilassa kullanruskeaksi.  

  7. Kuori ja murskaa valkosipulikynnet. Leikkaa sitruunasta kuoret ohuelti ja hienonna rosmariini. Lisää valkosipulit, sitruunankuoret ja rosmariini voihin. Anna maustua 30 minuuttia. Siivilöi voi ja pidä lämpimänä kattilassa.  

  8. Valmista jogurttikastike. Mausta jogurtti sitruunankuorella ja -mehulla. Lisää valkosipuli ja yrtit, soseuta sauvasekoittimella sileäksi kastikkeeksi.  

  9. Grillaa ulkofileet, kunnes sisälämpötila on 52 astetta. Anna lihan vetäytyä 5 minuuttia. Grillaa myös kevätsipulit. Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi. Ripottele suolaa lihan pinnalle ja sivele makuvoilla. Leikkaa kevätsipulit paloiksi. 

  10. Kokoa annos lautaselle kerroksittain niin että pohjalle tulee pitaleipäpaloja. Lusikoi lämmintä voisulaa ja kebabkastiketta päälle. Lisää lihaviipaleita ja kevätsipulia. Valuta kebab- ja jogurttikastiketta annoksen päälle. Viimeistele yrteillä ja sitruunanmehulla. 

Vinkki! Kebabiin sopivat myös savustetut karitsanfileet. Grillaa fileisiin pinnat ja jatka kypsennystä savustimessa tai savustuspussissa. 

Resepti Mika Rampa, kuva Kristiina Kurronen, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström