Lammaspata ”pot pien” tyyliin

Taikinakannen alla piileskelee mehevä pata. Tässä ruoassa yhdistyy kaksi perinneherkkua maailmalta; marokkolainen lammaspata ja perienglantilainen pot pie.

Valmistusaineet

  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 600 g karitsan paahtopaistia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 7 dl liha- tai kasvislientä
  • 1 kanelitanko
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 150 g kuivattuja aprikooseja tai taateleita
  • 3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
  • 3 rkl paahdettuja, viipaloituja manteleita
  • suolaa, mustapippuria myllystä

Taikinakansi
  • 500 g voitaikinaa

Tarjoiluun
  • keitettyjä kasviksia tai vihreää salaattia

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja paloittele sipulit. Kuutioi liha. Kuullota sipuleita öljyssä pannulla muutama minuutti. Lisää lihapalat ja paista niihin kaunis väri.
  2. Lisää lihaliemi, kanelitanko ja hunaja. Anna seoksen kiehahtaa ja vähennä lämpö keskilämmölle. Anna porista kannen alla noin tunti. Lisää paloitellut aprikoosit ja minttu. Jatka kypsentämistä vielä n. 30 minuuttia tai kunnes lammas on todella mureaa. Lisää lopuksi mantelit.
  3. Voit tarjoilla padan sellaisenaan kuskusin ja kasvisten kanssa tai tehdä päälle taikinakuoren.Laita silloin ruoka uuninkestäviin pikkukulhoihin. Kauli sulatettu, jääkaappikylmä voitaikina hieman kulhoja isommaksi ympyröiksi. Voitele kulhojen ulkoreunat munalla. Nosta taikinakannet päälle. Nipistele reunat tiiviisti kiinni. Voitele taikinakannet. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes päällys on kypsä.

Vinkki:

Ylijääneestä taikinasta voi halutessaan taiteilla koristeita taikinakansille.

Juomasuositus
Lammaspata ”pot pien” tyyliin
Kanelisen lammaspadan juomaksi sopii vivahteikas ja kehittynyt tai roteva ja voimakas täyteläinen punaviini. Samansukuista mausteisuutta löytyy esimerkiksi monissa syrah- ja shirazviineissä tai -sekoitteissa.

Oluista tummanpuhuvat portterit & stoutit ovat ykkösvalinta, mutta myös runsaat, vivahteikkaat ja vahvat alet toimivat hienosti.