Lampaanfileepastaa ja pesto rosso –kastiketta

Lampaanfileestä, punaisesta pestosta ja pinjansiemenistä loihdit maittavan ruoan vaikkapa viikonlopulle.

Valmistusaineet

  • 2 lampaan ulkofileetä
  • suolaa
  • vastarouhittua mustapippuria
  • n. 400 g pastaa (spagettia,
  • tagliatellea tai kuviopastaa)
  • n. 1/2 dl oliiviöljyä

Punainen pesto:
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 prk eli 140 g aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 3 rkl raastettua parmesaania tai pecorinoa
  • 1 rkl (paahdettuja) pinjansiemeniä
  • n. 2 dl oliiviöljyä

Viimeistelyyn:
  • 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
  • 1–2 ruukkua villirucolaa
  • n. 1 dl parmesaani- tai pecorinolastuja

Paistamiseen: öljy–voiseosta

Valmistusohjeet

  1. Ota lampaanfileet noin puoli tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
  2. Tee pestokastike. Kuori valkosipulit ja laita ne muiden kastikeaineiden kanssa kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää öljyä siten, että tahna notkistuu.
  3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.
  4. Paista lampaanfileitä pannulla voi–öljyseoksessa noin kolme minuuttia molemmilta puolilta. Fileet saavat jäädä sisältä kauniin vaaleanpunaisiksi. Kääri paistetut fileet hetkeksi folioon.
  5. Yhdistä pasta, kastike ja rucolanoksat. Sekoita hyvin. Viipaloi lampaanfileet ja nosta ne pastan päälle. Viimeistele pinjansiemenillä ja juustolastuilla.


Vinkki:
Voit käyttää peston öljyksi hätätapauksessa myös tomaattipurkissa olevaa öljyä. Se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä purkin öljy sisältää usein myös viinietikkaa, eikä öljyn laatu ole paras mahdollinen. Voit halutessasi tehdä kastikkeen valmiiksi jääkaappiin jo hyvissä ennen ateriaa. Se säilyy kelmulla peitettynä viileässä noin kolme päivää.

Siementen paahtaminen:
Mittaa siemenet kuivalle, kuumalle pannulle. Paista sekoitellen, kunnes siemenet saavat väriä. Laita siemenet jäähtymään laakealle lautaselle. Säilytä paahdetut siemenet ilmatiiviissä purkissa.
Juomasuositus
Lampaanfileepastaa ja pesto rosso –kastiketta
Lampaanfileen täydellinen makupari on hedelmäinen ale-olut, joka säestää pastan tomaattisen kastikkeen aromeja.