Takaisin
Resepti

Kermainen lohikeitto

Kermainen lohikeitto

60 min
4 hlö
60 min
4 hlö

Tie astetta parempaan lohikeittoon vie paistinpannun kautta. Paistetut lohipalat lisätään keittoon vasta lopuksi. 

Juomasuositus

Viinin ystävä matkustaa lohikeiton kanssa Chardonnayn kotikonnuille Bourgogneen. Maltillisesti tammitettu bourgognelainen valkoviini tukee keiton kermaisuutta, mutta antaa tilaa sen herkälle aromimaailmalle. Makutyyppi: Runsas & Paahteinen. 

Olueksi sopii lasillinen kylmää, vaaleaa lager-olutta, jonka hiilihappo ja keveän viljainen maltaisuus raikastaa kokonaisuutta.

Valmistusaineet
  • 600 g kirjolohta 

  • 1 tl suolaa 

  • 600 g perunoita (kiinteä) 

  • 1 sipuli 

  • 1 (200 g) purjo 

  • 50 g voita 

  • 1 1/2 dl valkoviiniä 

  • 5 dl kalalientä (tai 5 dl vettä ja 1 kalaliemikuutio) 

  • 1/2 tl suolaa 

  • 1/4 tl mustapippuria rouhittuna 

  • 2 dl kuohukermaa 

  • koristeeksi sitruunakuorta ja tilliä 

  • Tilliöljy: 

  • 1 nippu tilliä 

  • 1 dl öljyä 

  • 2 tl sitruunamehua 

Valmistusohjeet
  1. Poista lohesta nahka ja leikkaa se 12 ohueen palaan. Ripottele palojen pinnalle suolaa ja siirrä sivuun odottamaan 30–45 minuutiksi.  

  2. Kuori ja paloittele perunat kylmään veteen odottamaan. Halkaise purjo ja huuhdo sen sisus. Hienonna sipuli ja purjo. Kuumenna puolet voista (25 g) kattilassa ja kuullota sipulia ja purjoa 5 minuuttia. Lisää valutetut perunat. 

  3. Lisää viini ja kiehauta. Lisää kalaliemi, mustapippuri ja suola. Keitä 15–20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja tarkista suolan määrä. 

  4. Paista lohenpalat pannulla voissa (25 g) miedolla lämmöllä, kunnes niiden sisälämpö on noin 42 astetta.  

  5. Valmista tilliöljy soseuttamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.6. Jaa keitto annoskulhoihin ja nosta lohet päälle. Viimeistele annokset tillillä, raastetulla sitruunan kuorella ja tilliöljyllä. 

Resepti Mika Rampa, kuvat Kristiina Kurronen, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström