Takaisin
Resepti

Yrttinen lohipiirakka saa makua juuriselleristä

Yrttinen lohipiirakka saa makua juuriselleristä

1 tunti 30 min
6 henkilöä
1 tunti 30 min
6 henkilöä
Lohipiirakassa lohipyörteet asetellaan piirakan päälle kruunuksi. Juuriselleri tuo makuun pehmeää aromaattisuutta.
Juomasuositus

Itävaltalainen Vivahteikas & Ryhdikäs -makutyypin grüner veltliner on varma valinta muhevalle piirakalle. Rypäleen pyöreän hedelmäinen suutuntuma ja hennon pippurinen, mutta raikas aromikkuus pelaa yhteen piirakan monien makujen kanssa.

Valmistusaineet
  • Pohja:

  • 100 g voita tai margariinia

  • 2 dl ruisjauhoja

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1/2 tl suolaa

  • 50 g pinaattia

  • 1/2 dl kylmää vettä

  • Täyte:

  • 1–2 kpl (n. 1 kg) juuriselleriä

  • 3 rkl voita

  • 1/2 tl suolaa

  • 1/4 tl mustapippuria

  • 1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, timjami ja persilja)

  • 150 g piparjuurituorejuustoa

  • 200 g kylmäsavulohta (pala)

  • 1–2 rkl hunajaa

  • 1 luomusitruuna

Valmistusohjeet
  1. Nypi keskenään voi, jauhot ja suola. Soseuta pinaatti ja vesi sauvasekoittimella. Lisää pinaattisose voi-jauhoseokseen. Sekoita tasaiseksi ja kääri taikina kelmuun. Siirrä jääkaappiin 30 minuutiksi.

  2. Kuori juuriselleri ja leikkaa se 1 x 1 cm kokoisiksi, noin 10 cm pituisiksi pölkyiksi. Paista juuriselleripölkkyjä paistinpannulla voissa, kunnes ne ovat saaneet pintaan hieman väriä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää hienonnetut yrtit ja siirrä pannu pois levyltä.

  3. Ota taikina jääkaapista ja painele se piirakkavuokaan reunoja myöten. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa noin 10 min. 200-asteisessa uunissa. Levitä pohjalle piparjuurituorejuusto ja päälle juuriselleripölkyt vieri viereen. Jatka paistamista noin 20 minuuttia. Jäähdytä piirakka huoneenlämpöiseksi, ja leikkaa kuuteen osaan.

  4. Leikkaa kylmäsavulohesta kauniita viipaleita piirakkapalojen päälle.

  5. Koristele piirakka lopuista yrteistä revityillä pienillä lehdillä ja raastetulla sitruunankuorella. Viimeistele valuttamalla piirakan päälle hunajaa. 


 

Lohipiirakka on tehty suorakaiteen muotoiseen (11 x 35 cm) vuokaan, mutta ohje sopii tehtäväksi myös pyöreässä (Ø 27 cm) vuoassa.

 

Resepti: Mika Rampa kuvat: Johanna Myllymäki