Takaisin
Resepti

Lohirillette

Lohirillette

60 min
60 min

Jos graavikala alkupalapöydässä on ”so last season”, ota käyttöön salainen ase eli lohirillette-resepti. Siinä tutusta kalasta tuunataan hauska ja trendikäs herkku. Lohitahnan voi tarjoilla paahdetun leivän kanssa. Tämän ihanuuden voi antaa patenttikorkkipurkkiin pakattuna myös herkkulahjaksi.

Juomasuositus

Vivahteikas & ryhdikäs tai pirteä & hedelmäinen valkoviini raikastaa ja keventää lohirilletteä. Kokeile esim. riesling-rypäleestä valmistettuja kuivia tai puolikuivia viinejä Saksasta, Chilestä tai Australiasta. Oluista raikas lager, rapsakka pils ja hedelmäinen vehnäolut ovat myös sopivia kumppaneita.

Valmistusaineet
  • 500 g ruodotonta lohi­fileetä

  • 1 rkl merisuolaa

  • 4 pientä salottisipulia

  • 50 g + 50 g huoneen­lämpöistä voita

  • 2 rkl ranskankermaa

  • 250 g savulohta

  • 3 rkl sitruunamehua

  • 2 rkl oliiviöljyä

  • 2 kananmunankeltuaista

  • 1 rkl hienonnettua tilliä

  • 1/2 tl valkopippuria myllystä

  • 2 tl roseepippuria

Tarjoiluun

  • paahdettua leipää tai hapankorppua

Valmistusohjeet
  1. Laita lohi uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa. Peitä kelmulla ja laita viileään tunniksi.

  2. Leikkaa lohi kahteen palaan. Laita palat leivinpaperinyytteihin ja solmi nyytit paistinarulla. Laita nyytit isoon paistinpannuun lempeästi kiehuvaan veteen siten, että vettä on pannun pohjalla muutaman sentin kerros.  Keitä kannen alla n. 10 minuuttia tai kunnes kala on paksuimmasta kohdasta melkein kypsää. Anna jäähtyä.

  3. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota silppua 50 grammassa voita miedohkolla lämmöllä, kunnes sipuli kypsyy muttei saa väriä.

  4. Mittaa loppu voi (50 g) kulhoon. Lisää joukkoon ranskankerma. Sekoita tasaiseksi. Hienonna savulohi (sekä kylmä- että lämminsavulohi käy) ja irrota höyrytetty lohi pieniksi paloiksi. Lisää voiseokseen. Lisää joukkoon sitruunamehu, öljy ja keltuaiset. Sekoita hyvin, kuitenkin niin, että kalat ovat edelleen ”hippuina”.

  5. Mausta tillillä ja valkopippurilla. Laita seos halutessasi patenttikannelliseen purkkiin. Ripottele päälle roseepippuria. Nosta viileään tunniksi. Rillette säilyy jääkaapissa, muttei pitempään kuin noin 3 päivää.

  6. Tarjoa paahdetun leivän tai hapankorppujen kanssa.