Mansikka-pistaasibrita

Täyteläisen makea, mutta samalla niin ilmavan kevyt!

Valmistusaineet

Kakkupohja:
  • 125 g voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 2 kananmunan keltuaista
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl maitoa
  • rypsiöljyä voiteluun

Marenki:
  • 2 kananmunan valkuaista
  • 1 1/2 dl hienoa sokeria
  • 70 g suolattomia pistaasipähkinöitä rouhittuna

Täyte:
  • n. 1 l tuoreita mansikoita
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 rkl hienonnettua sitruunamelissaa
  • 2 dl vaahtoutuvaa kermaa
  • 200 g mascarponetuorejuustoa
  • 3 rkl hienoa sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • Koristeeksi mansikoita ja sitruunamelissaa

Valmistusohjeet

  1. Levitä uunipellille leivinpaperi, jonka sivelet öljyllä. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri ja vatkaa seokseen keltuaiset. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää edellisten joukkoon vuorotellen maidon kanssa kevyesti sekoittaen. Levitä taikina öljytylle paperille ohueksi levyksi (n. 25 cm x 30 cm).
  3. Jatka valmistamalla marenkikerros. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (kulhon ja vatkaimen täytyy olla puhtaita ja kuivia). Lisää sokeri vähitellen vatkaamisen aikana. Levitä valkuaisvaahto
  4. uunipellille pohjataikinan päälle. Vaahto saa jäädä ”laineille”. Ripottele rouhitut pistaasipähkinät pinnalle.
  5. Paista kakkupohjaa uunin keskiosassa 15–20 minuuttia tai kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Jätä pohja jäähtymään paistopaperille.
  6. Paloittele mansikat ja sekoita joukkoon ruokosokeri ja sitruunamelissa.
  7. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone, sokerit ja sitruunamehu ensin keskenään ja yhdistä seos lopuksi kermavaahtoon kevyesti nostellen.
  8. Leikkaa pohja kolmeksi yhtä suureksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Irrota levyt leivinpaperista ja siirrä yksi levy pohjaksi tarjoiluvadille marenkipuoli ylöspäin. Levitä puolet täytteestä ja mansikkasalaatista sen pinnalle. Jatka samalla tavalla vielä toinen kerros, niin että kolmas marenkilevy tulee kakun päällimmäiseksi kerrokseksi.
  9. Koristele kakku tuoreilla mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Vinkki:
Kakun täytteeksi sopivat mainiosti muutkin kotimaiset marjat. Myös itse tehtyä raparperihilloketta kannattaa kokeilla.
Juomasuositus
Mansikka-pistaasibrita
Täyteläisen makean, mutta samalla ilmavan kevyen mansikka-britan kanssa tarjottavaksi sopii hienosti mansikkaliköörillä maustettu kuohuviini ”fraise royale”.

Jälkiruokaviineistä raikkaan pirskahteleva valkoviini moscato d’asti on myös varma valinta.