Mantelikastike

Tarjoa paistettujen kanafileiden kanssa maukasta, meksikolaista molea.

 

Valmistusaineet

  • 2 punaista kuivattua chiliä

  • 500 g tomaatteja

  • 250 g tomatilloja (hyvin varustettujen kauppojen vihannesvalikoimista)

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 1 hopeasipuli

  • 16 mantelia

  • 3 oksaa persiljaa

  • 2 neilikkaa

  • 2 pippuria

  • ripaus kanelia

  • 10 kaprista

  • 1,5 dl seesaminsiemeniä

  • noin 12 keksiä (esim. Marie-keksejä tai vastaavia)

  • 1 pieni tölkki viinietikkaan säilöttyjä chilejä

  • suolaa maun mukaan

Valmistusohjeet

  1. Paloittele chilit ja paahda niitä kevyesti paistinpannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja alkavat pehmetä. Laita paahdetut chilit hetkeksi pehmentymään keitettyyn veteen ja poista niistä sen jälkeen siemenet ja kalvot.

  2. Paista lohkotut tomaatit, tomatillot, valkosipuli ja hopeasipuli kevyesti paistinpannulla tilkassa öljyä.

  3. Anna manteleiden pehmetä hetki keitetyssä vedessä, kuori ne ja jauha huhmareessa vesitilkan kanssa. Paahda mantelijauhe kevyesti pannulla öljyssä.

  4. Soseuta tehosekoittimella paahdetut chilit, persiljasilppu, neilikat, pippurit, kaneli, kaprikset ja jauhetut mantelit sekä paistetut kasvikset. Kaada sose siivilän lävitse kulhoon ja soseuta siivilään mahdollisesti jääneet ainekset uudelleen. Lisää jokaiseen soseutukseen hieman vettä.

  5. Paahda seesaminsiemenet ja huhmareessa jauhetut keksit erikseen pannulla öljyssä kevyen ruskeiksi. Sen jälkeen yhdistä ainekset, lisää hieman vettä ja öljyä ja keitä seosta kattilassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen.

  6. Lisää kattilaan soseutettu kasvis-mausteseos, suolaa maun mukaan ja säilötyt chilit (ilman viinietikkaa). Keitä 15 minuuttia välillä sekoittaen. Tarjoa kastikkeen kanssa paistettuja kanafileitä, riisiä ja guacamolea.

Juomasuositus
Mantelikastike

Meksikolaiselle ruoalle yleensä sopii parhaiten raikas ja maltainen vaalea lager, joko alkuperämaa Meksikosta tai lähempää Suomesta. Meksikolaisen ruoan voimakkaat mausteet ovat liikaa useimmille punaviineille, koska viinin tanniinisuus nostaa tulisen poltteen toiseen potenssiin.

Valkoviineistä hapokkaat, aromaattiset ja hieman jäännössokeria sisältävät lempeät ja makeahkot tai pirteät ja hedelmäiset viinit seurustelevat meksikolaisen ruoan kanssa mainiosti.

Mole-kastikkeen kanssa kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti alkoholitonta punaviiniä esimerkiksi Australiasta tai alkoholitonta valkoviiniä Espanjasta. Alkoholittomien viinien lievä makeus tukee ja antaa tilaa kastikkeen voimakkaille mauille. Tarjoile alkoholittomat viinit, myös punaiset, jääkylminä - ja ole valmis yllättymään iloisesti!