Takaisin
Resepti

Truly Kiran marja-mantelikakku

Gluteeniton

Truly Kiran marja-mantelikakku

Gluteeniton
60 min
8 hlö
60 min
8 hlö

Kira Åkerström-Kekkonen on vuoden 2013 MasterChef voittaja, ruokabloggaaja ja ruokakirjailija. Vaikka foodie ei muuten juuri leivo, kostea ja maukas marja-mantelikakku kuuluu erottamattomasti hänen kesiinsä.

Juomasuositus

Marjaiselle ja kermaisen kuohkealle mantelikakulle sopii kukkainen ja hennon rusinainen muskatellikuohuviini Italiasta tai Ranskasta. Näiden viinien makeus, matala alkoholipitoisuus ja raikkaan kupliva rakenne tasapainottavat marjojen usein hapokasta aromikkuutta.

Valmistusaineet

Pohja

  • 300 g kuorellisia manteleita (tai valmista mantelijauhetta) 

  • 3 dl tomusokeria

  • 2 tl leivinjauhetta

  • 0,5 tl suolaa

  • 8 kananmunanvalkuaista

Kreemi

  • 2,5 dl kermaa 

  • 1 vaniljatanko 

  • 4 keltuaista

  • 1 dl sokeria

  • 1,5 rkl maissitärkkelystä 

  • 50 g voita 

  • 1 sitruunan kuori + 2 tl sitruunan mehua 

Lisäksi reilusti makeuttamatonta kermavaahtoa, tuoreita marjoja (vadelmia, mansikoita, mustikoita, kirsikoita) sekä syötäviä kukkia koristeluun ja tarjoiluun.

Valmistusohjeet
  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Jauha mantelit yleiskoneessa hienoksi muruksi, melkein jauhoksi. Sekoita joukkoon tomusokeri, leivinjauhe ja suola. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon manteliseos. 

  2. Kaada taikina kahteen voideltuun irtopohjavuokaan (halkaisija 20 cm). Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pohjat ovat kullanruskeita ja irtoavat sivuilta. Anna jäähtyä täysin. 


Kreemi

  1. Raaputa veitsen avulla halkaistusta vaniljatangosta siemenet ja laita ne kattilaan tangon puolikkaiden ja kerman kanssa. Kiehauta seos ja ota pois lämmöltä. 

  2. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys ilmavaksi vaahdoksi. Kaada puolet kuumasta kermasta keltuaisvaahtoon ja sekoita. Kaada keltuaisseos kattilaan lopun kerman kanssa ja keitä matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee. 

  3. On hyvin tärkeää, että seosta sekoitellaan jatkuvasti, ettei siitä tule kokkelia. Vatkaa joukkoon voi ja sitruunan mehu ja kuori. Jäähdytä.

  4. Leikkaa kakut kahteen osaan niin, että sinulla on neljä kerrosta. Täytä kakku kreemillä ja makeuttamattomalla kermavaahdolla. 

  5. Viimeistele kermavaahdolla ja kauden marjoilla. Koristele maitohorsman kukilla tai muilla syötävillä kukilla.