Takaisin
Resepti

Muikku-perunapelti

Gluteeniton

Muikku-perunapelti

Gluteeniton
60 min
4 hlö
60 min
4 hlö

Suomalaisten rakastama herkku, muikut, taipuu sujuvasti yhdellä kertaa valmistettavaksi peltiruoaksi. Seuraksi sopii salviaperunat ja aioli.

Juomasuositus

Skoolaa kotimaisille muikuille lasillisella laadukasta cava-kuohuviiniä Espanjasta! Sen runsas sitruksisuus raikastaa tuhtia aiolia ja paahteisuus tukee rapeiden muikkujen makua.

Valmistusaineet
  • 800 g perunaa (kiinteä) 

  • 2 rkl voita 

  • 1 rkl öljyä 

  • 1/2 tl suolaa 

  • 600 g muikkuja 

  • 1 tl suolaa 

  • 1 dl gluteenittomia korppujauhoja 

  • 15 salvianlehteä 

  • 1 luomusitruuna 

Aioli: 

  • 1 kananmuna 

  • 1 tl dijonsinappia 

  • 2 dl rypsiöljyä 

  • 2–3 valkosipulinkynttä 

  • 2 tl sitruunamehua 

  • 1/2 tl suolaa 

  • 1/2 mustapippuria myllystä 

Valmistusohjeet
  1. Pese perunat ja leikkaa isoimmat puoliksi uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää voi, öljy ja suola. Paista 225 asteessa noin 20 min.  

  2. Puhko muikut poistamalla pää ja vetämällä sisälmykset pään mukana pois. Huuhtaise nopeasti kylmällä vedellä. Valuta muikut hyvin lävikössä ja laita ne kulhoon. Mausta suolalla ja lisää sekaan korppujauhot. Pyörittele huolella, jotta jauhot leviävät tasaisesti muikkujen pintaan. 

  3. Ota pelti uunista. Lisää perunoiden päälle salvianlehdet ja kääntele niitä rasvassa. Siirrä perunat pellin toiseen päähän, jotta muikuille jää tilaa. Lisää muikut pellille ja jatka kypsennystä vielä noin 15 minuuttia. Tarkista perunoiden kypsyys haarukalla. 

  4. Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja lisää pellille perunoiden päälle. 

  5. Tee aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko kananmuna ja lisää sinappi sauvasekoittimen kulhoon. Laita sauvasekoitin kulhon pohjaan kiinni ja kaada päälle öljy.  

  6. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta sekoitinta vähitellen ylöspäin. Mausta murskatulla valkosipulilla, sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa aioli muikku-perunapellin kanssa.   

Vinkki: Jos aioli eli valkosipulimajoneesi juoksettuu, voit pelastaa sen siirtämällä seoksen toiseen kulhoon, lisäämällä alkuperäisen kulhon pohjalle munankeltuaisen ja vatkaamalla seoksen sen joukkoon. 

Resepti Mika Rampa, kuva Timo Pyykkö, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström