Mustajuurikeitto

Hoikat mustajuuret ovat hienostuneen makuisia. Niistä syntyy elegantti aloitus mille tahansa juhlalle. Samalla ohjeella voi valmistaa kukkakaali- tai maa-artisokkakeiton.

Valmistusaineet

  • 1,5 kg mustajuurta

  • n. 8 dl vahvaa kasvislientä


  • 4 dl kuohukermaa (tai ruokakermaa)


  • ripaus valkopippuria


  • suolaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja paloittele mustajuuret. Laita ne kylmään sitruuna- tai etikkaveteen (1 l vettä ja 2 rkl sitruunaa/etikkaa) tummumisen estämiseksi.

  2. Kiehauta 6 dl kasvislientä, kerma ja mustajuuret. Keitä, kunnes juuret ovat kypsiä (n. 20 min riippuen palojen koosta).

  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää sen verran kasvislientä, että keitto on sopivan paksua. Mausta musta- tai valkopippurilla. Suolaa ei välttämättä tarvita, sillä kasvisliemi on jo itsessään suolaista.

Juomasuositus
Mustajuurikeitto

Vivahteikas ja ryhdikäs tai pirteä ja hedelmäinen valkoviini, esimerkiksi riesling Alsacesta tai Saksasta, chardonnay Chilestä, grüner veltliner Itävallasta. Juomaksi sopii myös mineraalinen ja kevyen paahteinen kuohuviini Espanjasta tai Champagnesta. Oluen ystävälle raikas ja maltainen lager tai kepeä ja hedelmäinen vehnäolut.