Mustajuurikeitto crème Ninonin hengessä

Viini on jalo aine paitsi lasissa, myös ruoanlaitossa. Kuiva samppanja tai kuohuviini viimeistelee mustajuurikeiton.

3–4 hengelle pääruokana tai 6–8 hengelle alkuruokana.

Valmistusaineet

  • n. 1,2 kg mustajuurta tai maa-artisokkaa

  • 2 rkl sitruunamehua

  • 2 perunaa

  • 2 pientä salottisipulia

  • 3 rkl voita

  • 8 dl vahvaa kasvis- tai kanalientä

  • 2 dl (kuohu)kermaa

  • (suolaa)

  • 1 tl vastarouhittua mustapippuria

Tarjoiluun

  • (1 dl löysäksi vatkattua kermaa)

  • n. 3/4 dl kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja paloittele juurekset. Nosta ne heti kylmään veteen, jossa on tilkka sitruunamehua, jotta ne eivät tummu.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppua voissa kattilassa, kunnes se pehmenee muttei saa väriä. Lisää kattilaan juurekset ja kasvisliemi. Keitä kannen alla kypsiksi, noin 15 minuuttia riippuen palojen koosta.

  3. Soseuta seos sauvasekoittimella kuohkeaksi. Lisää kerma ja anna keiton kiehahtaa. Maista keittoa ja lisää suolaa halutessasi. Rouhi joukkoon musta-pippuria. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä kasvisliemellä.

  4. Annostele keitto lautasille. Valuta päälle halutessasi vatkattua kermaa. Avaa kuohuviini ruokapöydässä ja kaada varovasti hieman viiniä varovasti jokaiseen annokseen (huomioi, että viini kuohuu lautasilla). Tarjoile paahdetun leivän kanssa.

Vinkki: Voit koristella keiton myös tipauttamalla muutamia tippoja löysäksi vatkattua kermaa keiton pinnalle. Vedä cocktailtikulla tipasta raitoja. Rouhi päälle musta- tai valkopippuria.

Juomasuositus
Mustajuurikeitto crème Ninonin hengessä

Mustajuurikeiton kumppanina juhlava juomavalinta on raikas, hedelmäinen ja elegantti blanc de blancs -samppanja.