Lämmin kikherne-lehtikaalisalaatti on osa toscanalaisen jouluillallisen alkupaloina tarjottavaa crostinipöytää.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Lounas kuin Nizzan rantabulevardilla. Ranskalaisessa klassikkosalaatissa ihastuttavat peruna, vihreät pavut, tonnikala ja kananmunat. Nauti salaatin kanssa lasillinen kylmää roseeviiniä.
Aktiivinen valmistusaika: 20 min
Passiivinen valmistusaika: 30 min
Klassikko:
Nizzansalaatti vie ajatukset Ranskan Rivieran aurinkoon. Etelä-Ranskan Provence tuottaa maailmalla matkittuja roseeviinejä, jotka ovat kuin luotuja ruokaisille salaateille. Nizzansalaatin ja kuivan Provencen rosee onkin yksi ruokamaailman klassisimpia yhdistelmiä.
Trendikäs:
Kuplia lasiinsa kaipaavalle suurta suosiota nauttivat crémantit roseen värisenä ovat trendikäs valinta. Loiren tai Alsacen rosee-crémantien punamarjainen aromimaailma ja keksinen paahteisuus kannattelevat salaatin makukerroksia.
Alkoholiton:
Alkoholiton roseeviini tai alkoholiton roseekuohuviini jatkavat molemmat Nizzansalaatin kaipuuta vaaleanpunaiselle juomalle. Molemmissa alkoholittomissa tyyleissä on kypsän marjaisa aromeita ja kyllin hapokas rakenne keventämään ruokaisaa salaattia.
400 g perunoita
150 g vihreitä papuja
2 tlk (à 150/105 g) tonnikalaa öljyssä
4 kananmunaa
1 ps (75 g) salaattisekoitusta
250 g kirsikkatomaatteja
1 dl kalamata-oliiveja
1 pieni punasipuli
½ tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria
Kastike:
1 pieni salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl valkoviinietikkaa
¾ dl oliiviöljyä
2 tl dijonsinappia
2 tl hunajaa
½ tl sormisuolaa
½ tl mustapippuria
Valmista kastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi veitsellä. Hienonna timjami ja basilika. Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja sekoita.
Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Anna jäähtyä ja lohko ne.
Keitä kananmunia 7–9 minuuttia. Siirrä keitetyt munat heti kylmään veteen. Anna jäähtyä, kuori ja puolita ne.
Poista pavuista kanta, puolita ne ja keitä papuja noin 2 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Nosta pavut kylmään veteen jäähtymään. Valuta jäähtyneet pavut.
Valuta tonnikala ja oliivit. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja viipaloi punasipuli.
Levitä ison tarjoilukulhon pohjalle salaattisekoitus. Lisää lohkotut perunat, vihreät pavut, kananmunan puolikkaat, puolitetut kirsikkatomaatit, oliivit ja tonnikala salaattisekoituksen päälle. Valuta päälle kastiketta ja lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria.
Resepti Mika Rampa, kuva Johanna Myllymäki, juomasuositukset Anri Lindström.