Nokkosquiche

Ranskalainen piiras, quiche, saa hyvän aromin nokkosesta. Sen voi halutessaan korvata pinaatilla.

Valmistusaineet

Pohja:
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 150 g kylmää voita kuutioina
  • 2 rkl jääkylmää vettä
  • n. 4 dl kuivattuja herneitä (tai purkillinen keittiötarvikeliikkeistä saatavia keraamisia herneitä)

Täyte:
  • n. 2 l (n. 200 g) nokkosta tai pinaattia
  • 3 munaa
  • 2 dl kuohu- tai ruokakermaa
  • 1/2 dl (täys)maitoa
  • suolaa, vastarouhittua valkopippuria
  • 3 dl voimakkaanmakuista juustoraastetta, esim. gruyèreä
  • n. 3 rkl paahdettuja auringonkukan- tai pinjansiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Tee pohja. Mittaa jauhot kulhoon. Lisää pieneksi kuutioitu voi ja suola. Vatkaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pallo, peitä kelmulla ja nosta viileään noin puoleksi tunniksi.
  2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli taikina irtopohjaisen vuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta päälle pala leivinpaperia ja herneet. Herneet estävät piirakan reunoja valahtamasta. Esipaista pohjaa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  3. Tee täyte. Huuhtele nokkoset tai pinaatti ja keitä niitä muutama minuutti suolalla maustetussa vedessä kattilassa. Kaada vesi pois ja puristele nokkoset huolellisesti kuivaksi. Hienonna.
  4. Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon kerma, maito, mausteet ja juustoraaste.
  5. Poista vuoasta leivinpaperi herneineen. Levitä esipaistetulle pohjalle nokkoset ja kaada päälle muna–kermaseos.
  6. Jatka paistamista noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka saa kauniin värin ja on hyytynyt.
  7. Leikkaa jäähtynyt piiras kolmioiksi tai neliöiksi. Ripottele pinnalle paahdettuja siemeniä.
Juomasuositus
Nokkosquiche
Nokkosquichelle sopii viiniksi esimerkiksi itävaltalainen grüner veltliner tai alsacelainen pinot gris.

Oluista voi valita vaalean lagerin tai hedelmäisen alen.