Pähkinä-aprikoositäytteinen porsaanfilee, tähtianiskastike sekä lanttu- ja porkkanachipsit

Tämä neljälle hengelle laadittu resepti sopii hyvin vaikkapa pienen perheen juhlavaksi pääruoaksi.

Valmistusaineet

  • 1 porsaan sisäfilee
  • suolaa, rouhittua musta­pippuria
  • 6 kpl kuivattuja (pehmeitä) aprikooseja
  • 50 g rouhittuja saksan­pähkinöitä
  • 50 g voita
  • paistamiseen: voita
Kastike:
  • 3 dl vettä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 4 rkl vasikanlihafondia
  • 1 rkl valkoista balsamiviini­etikkaa
  • 4 kpl tähtianiksia
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rkl ruokokidesokeria
  • 2-3 rkl maissijauhosuurusta
  • (suolaa)
Lanttu- ja porkkanachipsit:
  • 600 g lanttua
  • 600 g porkkanaa
  • n. 1 l öljyä syväpaistoon
  • suolaa

Valmistusohjeet

  1. Laita kattilaan kiehumaan kastikeaineksista vesi, valkoviini, vasikanlihafondi, balsamiviinietikka sekä tähtianikset. Keitä lientä hiljalleen matalalla lämmöllä lihan kypsymisen ajan.
  2. Poista lihasta mahdolliset kalvot, näkyvä rasva saa jäädä. Leikkaa fileeseen pituussuunnassa syvä viilto niin, että toinen reuna jää ehjäksi. Aukaise liha ja painele se kevyesti hieman ohuemmaksi levyksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Pilko aprikoosit mahdollisimman pieniksi paloiksi ja sekoita ne pähkinärouheen ja pehmeän voin kanssa täytteeksi. Levitä tasaisesti fileelle. Sido liha paistinarulla rullaksi.
  4. Paista lihan pinta pannulla voissa kauniin ruskeaksi, siirrä filee reunalliseen uunivuokaan ja lisää vuoan pohjalle noin puolet keittämästäsi liemestä. Anna lopun liemen kiehua hiljalleen niin, että se keittyy hieman kasaan.
  5. Paista fileetä 200-asteisessa uunissa lihan paksuudesta riippuen 25-30 minuuttia. Valele sitä muutaman kerran paiston aikana vuoassa olevalla liemellä. Kääri liha folioon vetäytymään ennen leikkaamista tarjolle.
  6. Siivilöi lihan paistoliemi ja lisää se lopun liemen sekaan kattilaan. Lisää kerma ja sokeri. Suurusta liemi maissijauhosuurusteella sopivan paksuiseksi. Lisää tarvittaessa suolaa.
  7. Tarjoa lisäkkeenä ohuita lanttu- ja porkkanasuikaleita, joita on friteerattu öljyssä noin viiden minuutin ajan.
Vinkki:
Täytetty porsaanfilee sopii myös perinteisten joulun laatikoiden kanssa nautittavaksi.
Juomasuositus
Juomasuositus

Ale-oluen lisäksi porsaan­fileen oheen sopii mainiosti esimerkiksi valkoinen tai punainen côtes du rhône -viini.