Pähkinäleipä

Suolapähkinärouhe antaa leivälle makua. Tavanomaisesta poikkeava muotoilu ja koristelu lisäävät nautintoa.

Valmistusaineet

  • 1/2 l vettä
  • 1 paketti tuoretta hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl sokeria (tai hunajaa)
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 3 dl spelttijauhoja
  • noin 10-12 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl suolapähkinäsekoituksesta tehtyä rouhetta
  • voiteluun munaa
  • pinnalle esimerkiksi unikon- tai seesaminsiemeniä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita hiiva lämpimään veteen. Mausta suolalla ja sokerilla (tai hunajalla).
  2. Sekoita joukkoon öljy sekä jauhot pienissä erissä. Vaivaa taikina kimmoisaksi, lisää jauhoja kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista ja käsistä.
  3. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leikkaa se sitten kahteen osaan. Kauli taikina levyksi, ripottele pinnalle pähkinärouhe ja kääri rullalle. Leikkaa sämpylöiksi tai lado pari kerrosta kakkuvuokaan ja paista bostonkakun tapaan.
  4. Kohota puoli tuntia. Voitele pinta munalla ja koristele siemenillä.
  5. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, bostonleipää noin 20 minuuttia.
  6. Tarjoa porkkanapeston kanssa.