Pan bagna

Pan bagna on täytetty ranskalainen maalaisleipä, jonka sisälle lisätään laadukasta juustoa, leikkelettä ja kasviksia. Leipä valmistetaan hyvissä ajoin ja laitetaan painon alle viileään. Leipä imee itseensä ihania makuja säilytyksen aikana. Ja mikä parasta – tämä herkku kulkee kätevästi mukana!

Valmistusaineet

  • 1 maalaisleipä, pyöreä tai pitkulainen

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 0,75 dl oliiviöljyä

  • 1 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua

  • 1 kesäpunasipuli varsineen

  • 8 viipaletta Comté-juustoa

  • 100 g pastramia, ohueksi viipaloitua savuhärkää tai muuta laadukasta lihaleikkelettä

  • 1 prk (280 g) artisokansydämiä viipaloituna

  • 100 g paahdettua paprikaa 

  • 12 kalamata-oliivia, kivet poistettuna

  • 1 dl basilikanlehtiä

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa leipä vaakatasossa puoliksi. Poista osa sisuksesta (sen voi vaikka paistaa salaattiin krutonkien sijaan). Hiero leivän sisään valkosipulia. Valuta öljyä ja etikkaa.

  2. Viipaloi sipuli varsineen. Levitä palat leivän pohjalle. Lado päälle juusto, pastrami ja artisokat. Lado paprikat, oliivit ja basilika toiselle leipäpuolikkaalle. Nosta puolikkaat varovasti päällekkäin. Kelmuta tiiviisti. Nosta lautaselle. Laita toinen lautanen päälle ja nosta vielä päälle paino, esim. maitopurkki. Laita viileään vähintään 3 tunniksi. 

  3. Leikkaa leipä 6–8 osaan.

Juomasuositus
Pan bagna

Ranskalaiselle klassikkopiknikruoalle valitaan tietysti ranskalainen viini, viinityyppi maun ja päivän lämpötilan mukaan.

Punaviini lämmittää viileämmällä kesäkelillä, valkoviini ja vadelmainen ja sitruksinen roseeviini taas raikastavat hellepäivän. Sitruksinen ja kevyen paahteinen samppanja nostaa eväsretken luksusluokkaan.