Takaisin
Resepti

Panzanella-salaatti

Kasvisruokavalio

Panzanella-salaatti

Kasvisruokavalio
60 min
4 hlö
60 min
4 hlö
Panzanella on italialainen salaatti, jossa kuivahtaneelle leivälle annetaan uusi elämä. Perinteisessä ohjeessa kuivahtaneet leipäviipaleet kylvetetään etikkaisessa öljykastikkeessa ja sekoitetaan tomaatin, kurkun ja muiden kesämakujen kanssa. Tässä talvisessa versiossa leipä saa rinnalleen uunissa paahdettuja juureksia, vuohenjuustoa ja kuivattuja taateleita. Sekoituksesta syntyy rustiikin elegantti salaatti, joka vie taatusti nälän mennessään. Ruoka sopii myös kasvissyöjille. Paatuneimpien lihansyöjien lautaselle voi vielä halutessaan paistaa rapeaa pekonia.
Juomasuositus

Pehmeän maltainen ja aromikas tumma lager tai vivahteikas tumma ale sointuu tähän makean maukkaaseen salaattiin. Jos arvostat raikasta suutuntumaa, voit valita sitrushedelmien ja vuohenjuuston hapokkuutta komppaamaan myös yrttisen pils-oluen tai marjaisan & raikkaan pinot noir -punaviinin ChilestäBourgognesta tai Uudesta-Seelannista.

Valmistusaineet
  • 1 kg keltajuuria (tai raita- tai punajuuria)

  • 4 pientä salottisipulia

  • 3 rkl + 3 rkl oliiviöljyä

  • sormisuolaa, mustapippuria myllystä

  • 8 viipaletta maalaisleipää

  • 8 pehmeää, kuivattua taatelia

  • n. 8 dl rucolaa tai muuta maukasta salaattia

  • 350 g vuohenjuustoa isosta pötköstä


Kastike:

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl sitruunamehua

  • 3 rkl appelsiinimehua

  • 1 rkl juoksevaa hunajaa

  • 2 rkl valkoista balsamicoa

Valmistusohjeet
  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pese keltajuuret huolellisesti. Puolita ne tai lohko neljään osaan, jos juurekset ovat isoja. Kuori salottisipulit ja puolita ne. Laita kasvikset uunivuokaan. Valuta päälle 3 rkl öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista n. 45 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä

  2. Kuutioi leivät, poista kuoret halutessasi. Laita ne uunipellille ja valuta päälle 3 rkl öljyä. Sekoita hyvin. Paista vuorostaan uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes palat saavat hieman väriä.

  3. Tee kastike sekoittamalla öljyyn mehut, hunaja ja balsamico.

  4. Kuori paistetut keltajuuret. Viipaloi halutessasi pienemmiksi paloiksi.

  5. Viipaloi taatelit. Sekoita taatelit, kasvikset, leipäkuutiot ja kastike keskenään. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Viimeistele rucolalla ja murustellulla vuohenjuustolla.

Vinkki:
Jos haluat salaatista ruokaisamman, voit paistaa joukkoon pekonia.