Perinteinen juustofondue

Juustofondyy on taivaallista talviruokaa. Valkoviinillä silattu herkku valmistuu nopeasti ja sopii niin vierasvaraksi kuin viikonlopun iltapalaksikin.

Valmistusaineet

  • 1 valkosipulinkynsi
  • 500 g juustoa (esimerkiksi emmentalia ja gruyèreä)
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1/2 tl raastettua muskottipähkinää
  • suolaa, musta- tai valkopippuria
  • (tilkka kirschiä)
  • noin 2 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoja

Tarjoiluun
  • kuutioitua hyvää leipää, pikkukurkkuja, marinoituja sieniä tai muita marinoituja kasviksia

Valmistusohjeet

  1. Hiero fondyypadan sisäpinta halkaistulla valkosipulilla. (Jos haluat voimakkaamman valkosipulinmaun, hienonna valkosipuli ja lisää se juustoseokseen.) Raasta juustot tai kuutioi ne pieniksi paloiksi.
  2. Laita juusto ja viini kattilaan. Säästä tilkka viiniä suurustamista varten. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes juusto sulaa ja seos on tasaista. Mausta muskotilla, suolalla ja pippurilla sekä halutessasi lorauksella kirschiä. Sekoita maissitärkkelys viinitilkkaan ja lisää juustoseokseen. Anna porista muutaman minuutin ajan jatkuvasti sekoitellen, kunnes seos suurustuu.
  3. Nosta kattila lämpöalustalle pöytään tai siirrä seos fondyypataan liekkilämmittimelle. Kasta fondyyhaarukalla leipää tai kasviksia kuumaan juustoseokseen.

Vinkki
  • Valmista suomalainen fondyy käyttämällä kotimaisia juustoja, esimerkiksi mustaleimaemmetalia ja Juustoportin vuohenmaitogruyèreä.
  • Helppo pikafondyy syntyy kokonaisesta pienestä Mont d´Or -juustosta. Avaa rasia ja leikkaa juuston ”kansi” irti pienellä veitsellä. Kaada juustoon tilkka valkoviiniä ja lämmitä 225-asteisessa uunissa. Voit kääräistä halutessasi rasian ympärille palan foliota, mutta älä peitä juustoa. Sekoita varovasti juuri ennen tarjoilua. Nosta juusto pöytään ja dippaa siihen leipää, suolakurkkuja tai kasviksia.