Peuran paahtofilee

Peuran paahtofilee on juhlava mutta rustiikki pyhäpäivän pääruoka.

Valmistusaineet

Peuran paahtofilee:
  • n. 800 g peuran ulkofileetä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 6 kuivattua katajanmarjaa
  • 2 tuoretta rosmariinin oksaa
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 1/2 dl tummaa lageria
Tumma olutkastike:
  • 2 salottisipulia
  • 1/2 porkkanaa
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 1 dl tummaa lageria
  • 2 dl vahvaa lihalientä
  • 1 rkl balsamicoa
  • lihan paistoliemi
  • suolaa
  • (kastikkeen suurustajaa, esim. Maizenaa)
Kurpitsarisotto:
  • 300 g talvikurpitsakuutioita (esim. buttercup)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 1/2 dl risottoriisiä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 10–12 dl kanalientä
  • 1 rkl voita
  • 1 dl raastettua parmesaania
  • 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna

Valmistusohjeet

  1. Ota liha lämpenemään hyvissä ajoin. Poista mahdolliset kalvot ja ruskista se kauttaaltaan kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Siirrä uunivuokaan.
  2. Murskaa katajanmarjat esim. morttelissa sekä hienonna rosmariini ja hiero ne ruskistetun lihan pintaan. Ripottele vielä pintaan hiukan suolaa ja rouhittua mustapippuria. Lisää vuokaan olut.
  3. Kypsennä uunissa 175 asteessa 12–15 minuuttia tai kunnes lihan sisälämpö on 52 astetta. Tällöin liha on kauniin punertavaa. Anna lihan vetäytyä ennen tarjoilua folioon käärittynä n. 10 minuuttia.

Tumma olutkastike:

  1. Kuullota sipuli- ja porkkanakuutioita hetki voissa kattilassa. Lisää fariinisokeri ja jatka, kunnes sokeri on sulanut.
  2. Lisää olut, lihaliemi sekä balsamico. Anna kastikkeen porista hiljalleen noin tunnin ajan tai kunnes sitä on jäljellä noin puolet alkuperäisestä.
  3. Lisää lopuksi peuran paistoliemi. Siivilöi, mausta suolalla, ja suurusta halutessasi tilkalla kastikkeen suurustajaa.

Kurpitsarisotto:

  1. Kuori ja leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot uunivuokaan ja lisää 2 rkl oliiviöljyä sekä suola. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  2. Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä laajapohjaisessa kattilassa. Lisää riisi ja anna kuullottua vielä hetki. Lisää joukkoon valkoviini, laita kansi päälle ja anna hautua hetken, kunnes valkoviini on imeytynyt riisiin.
  3. Anna risoton kypsyä hiljalleen matalalla lämmöllä välillä sekoittaen ja kanalientä noin desilitra kerrallaan lisäillen.
  4. Sekoita uunissa paahdetut kurpitsakuutiot valmiiseen risottoon. Mausta risotto lopuksi voilla, parmesaanilla ja lehtipersiljalla. Lisää tarvittaessa suolaa.

Vinkki:
Peuran fileen tilalla voi kokeilla myös karitsan paahtopaistia tai naudan sisäfileetä.

Juomasuositus
Juomasuositus
Tumma lager on hyvä valinta juomaksi, jos lautasella on täyteläisiä liharuokia, kuten padassa kypsennettyä tummaa lihaa, riistaa tai grillattavaa. Silloin oluttyypin makeat ja täyteläiset aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Punaviineistä ruoalle sopii laadukkaat uuden maailman cabernet sauvignonit tai Piemonten hyvä nebbiolo.