Takaisin
Resepti

Piparkakkuvohvelituutit puolukkajäätelöllä

Kasvisruokavalio

Piparkakkuvohvelituutit puolukkajäätelöllä

Kasvisruokavalio
4+ tuntia
10 hlö
4+ tuntia
10 hlö

Piparkakku taipuu vohveleiksi ja vohvelit tuuteiksi, jotka saavat täytteekseen raikasta itsetehtyä puolukkajäätelöä.

Juomasuositus

Jäätelö maistuu raikkaan makealta sellaisenaan. Jos sen kanssa haluaa nauttia viiniä, muscatrypäleestä valmistettu makea väkevä viini tasoittaa puolukkaisen jäätelön hapokkuutta ja kylmyyttä pehmeällä rusinaisuudellaan.

Valmistusaineet
  • 175 g voita 

  • 2 dl fariinisokeria 

  • 5 munaa 

  • 2 dl vehnäjauhoja 

  • 1 rkl perunajauhoja 

  • 1 rkl kaakaojauhetta 

  • n. 2 tl piparkakkumaustetta (tai 1/2 tl kanelia, 1/2 tl inkivääriä, 1/4 tl neilikkaa, 1/4 tl kardemummaa) 

  • 1/4 tl suolaa 

 

Puolukkajäätelö:

  • 5 dl puolukoita  

  • 1 prk (379 g) kondensoitua maitoa (makeutettu versio) 

  • 4 dl kuohukermaa 

Valmistusohjeet
  1. Valmista ensin puolukkajäätelö. Säästä noin 1/2 dl kokonaisia puolukoita jäätelön päälle. Soseuta loput puolukoista sauvasekoittimella (sulata ensin, jos käytät jäisiä puolukoita) ja lisää joukkoon noin 1/2 dl kondensoidusta maidosta. 

  2. Vaahdota kuohukerma vaahdoksi. Lisää loput kondensoidusta maidosta vaahdon joukkoon ja sekoita nostellen. 

  3. Kaada vaahto pakastuksenkestävään 1,5 l astiaan ja lisää päälle puolukkasose. Sekoita lusikalla jäätelöön puolukkaraitoja. Peitä vuoka kelmulla. Pakasta vähintään 9 h, mieluiten yön yli. 

  4. Valmista vohvelit vaahdottamalla huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen välillä sekoittaen. 

  5. Yhdistä kulhossa keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, kaakaojauhe, piparkakkumauste ja suola. Lisää seos vaahdon joukkoon sähkövatkaimella nopeasti sekoittaen ja anna taikinan tekeytyä noin 10 minuuttia ennen paistamista. 

  6. Tötteröiden valmistusta varten tarvitset sarvimuotteja, mutta voit valmistaa ne myös itse alumiinifoliosta. Ota pala alumiinifoliota ja muotoile siitä 10 cm pitkä kartio, jonka leveä pää on halkaisijaltaan 5 cm.  

  7. Lisää vohveliraudalle noin 1/2 dl taikinaa ja paista vohveleiksi. Mikäli vohvelit hajoavat, voit laittaa vohveliraudan väliin haarukan piikit, jolloin vohvelirauta jää hieman auki. Näin vohveleista tulee hieman paksummat ja helpommin käsiteltävät.  

  8. Pyöritä paistettu vohveli heti kuumana tötteröksi muotin tai folion ympärille. Anna jäähtyä saumapuoli alaspäin. 

  9. Täytä puolukkajäätelöllä. Lisää kokonaiset puolukat koristeeksi. 

Vinkki: Jos tötterövohveli ei tunnu onnistuvan, leikkaa vohvelit sydämenmuotoisiksi paloiksi ja tarjoa sellaisenaan jäätelön kanssa. 

Ohjeesta tulee 10 vohvelia.

Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström