Portviiniluumut ja sitruunainen ranskankerma

Syksyn upein jälkiruoka, portviinissä keitetyt luumut, valmistuvat todella vaivattomasti. Niiden kumppanina tarjoillaan sitruunalla raikastettua ranskankermaa.

Valmistusaineet

  • 1 1/2–2 dl sokeria
  • 6 dl portviiniä
  • 2 kanelitankoa
  • 3 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 12 luumua tai viikunaa
  • muutama oksa rosmariinia

Tarjoiluun
  • rouhittua pistaasia

Sitruunainen ranskankerma
  • 2 prk (à 200 g) ranskankermaa
  • n. 1/2 dl (tai maun mukaan) tomusokeria
  • 2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta

Valmistusohjeet

  1. Mittaa sokeri, viini ja kanelitangot kattilaan. Anna seoksen kiehahtaa ja lisää sitruunamehu ja -kuori. Keitä seosta keskilämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes se muuttuu paksummaksi ja aavistuksen siirappiseksi.
  2. Puolita luumut ja poista kivet. Lisää luumut ja rosmariini liemeen. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Varo etteivät luumut kiehu rikki.
  3. Tarjoile lämpimät luumut maustetun ranskankerman tai kermavaahdon kanssa. Ripottele päälle rouhittua pistaasia.

Sitruunainen ranskankerma
  1. Yhdistä aineet ja anna makujen tasaantua viileässä 15 minuuttia ennen tarjoilua.