Yrteillä kuorrutettua, punaviinimarinoitua hirvenfileetä

Paras risotto on rakenteeltaan puuromaisen löysää. Huomioi, että risotto jähmettyy juuston lisäämisen ja jäähtymisen ansiosta.

Valmistusaineet

  • n. 800 g hirven- tai härän sisäfileetä
  • suolaa, mustapippuria

Marinadi
  • 1 porkkana
  • 1 pieni punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl hienonnettua (lehti)persiljaa
  • muutama oksa timjamia
  • 2 laakerinlehteä
  • muutama kokonainen valkopippuri
  • 4 dl punaviiniä
  • 1 dl öljyä

Paistamiseen
  • voi-öljyseosta

Yrttitahna
  • n. 3 dl hienonnettuja yrttejä, esim. lehtipersiljaa, timjamia ja basilikaa
  • n. 1/2 dl oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja viipaloi porkkana ja sipulit. Yhdistä kaikki marinadin aineet. Anna lihan maustua marinadissa noin vuorokauden ajan viileässä. Kääntele lihaa muutaman kerran maustumisen aikana.
  2. Tee yrttitahna. Mittaa yrtit ja öljy kulhoon. Soseuta sauvasekoittimella karkeahkoksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa öljyä.
  3. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen valmistusta. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Paista fileen pintaan kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa. Työnnä lämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja paista uunivuoassa uunin keskitasolla kunnes mittari osoittaa 55 astetta. Levitä päälle yrttitahna ja jatka paistamista, kunnes mittari osoittaa 58 astetta. Tällöin filee on medium. Kääri filee folioon ja peittele keittiöpyyhkeellä. Anna lihan vetäytyä noin 15 minuuttia.
  4. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoile sienirisoton ja vuohenjuustopunajuurien kanssa.
Juomasuositus
Yrteillä kuorrutettua, punaviinimarinoitua hirvenfileetä

Hirvifileen italialaishenkistä yrttimaailmaa täydentävät täyteläiset ja kypsät chiantipunaviinit

Myös australialaisia eukalyptuksenaromisia Shiraz-rypäleestä valmistettuja punaviinejä kannattaa kokeilla. 

Oluista tummat lagerit tai täyteläiset portterit korostavat hirvenlihan riistaisia makuelementtejä.