Ranskalainen kala-äyriäiskeitto rouillen kanssa

Keitto tarjotaan mausteisen ranskalaisen tahnan kera, josta löytyy aavistus tulisuuttakin.

Valmistusaineet

  • 500 g erilaisia kaloja fileinä, esim. siikaa, kuhaa tai lohta
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • 2–3 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1/2 purjo
  • 2 porkkanaa
  • 1 keskikokoinen fenkoli
  • 4 tomaattia kuutioina ja kaltattuina
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl sahramia
  • 8 dl kalalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 pala pestyä (luomu)appelsiininkuorta
  • (suolaa)
  • 1/4 tl cayennenpippuria
  • muutama oksa tuoretta timjamia
  • 100 g katkarapuja
  • muutama keitetty simpukka kuorineen

Rouille:
Rouille on ranskalainen tahna, jota käytetään etenkin kalakeittojen mausteena. Tahnasta on yhtä monta versiota kuin on kokkejakin, mutta pääsääntöisesti se sisältää ainakin valkosipulia, oliiviöljyä ja ripauksen chiliä. Yleensä tahnaan laitetaan myös perunaa tai leivänmuruja sakeuttamaan seosta. Rouillen voi maustaa paprikalla, sahramilla tai majoneesilla.

  • 1/2 pientä paprikaa (kuutioituna n. 1/2 dl)
  • 1 keitetty peruna
  • 4 kuorittua valkosipulinkynttä
  • muutama tippa (n. 1/4 tl) chiliöljyä tai Tabascoa
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa tai basilikaa

Valmistusohjeet

  1. Poista ruodot ja paloittele kalat. Mausta ne sitruunamehulla.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Suikaloi purjo, porkkana ja fenkoli. Kalttaa ja kuutioi tomaatit. Kuullota kattilassa oliiviöljyssä sipuleita, purjoa, porkkanaa ja fenkolia noin minuutti. Lisää sahrami ja tomaatit ja jatka paistamista hetki käännellen. Kaada joukkoon kuuma kalaliemi ja valkoviini. Lisää appelsiininkuori ja keitä noin 5 minuuttia.
  3. Lisää kalat, katkaravut ja simpukat. Ripottele joukkoon mausteet. Anna porista vielä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Rouhi päälle halutessasi valkopippuria. Tarjoile rouillen kanssa.

Tomaattien kalttaus:
Tee tomaattiin ristiviilto terävällä veitsellä. Kasta tomaatti kiehuvaan veteen noin puoleksi minuutiksi tai kunnes kuori alkaa irrota. Nosta tomaatti kylmään veteen hetkeksi ja vedä kuori irti.


Rouille:
  1. Poista paprikasta kanta ja siemenet. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
  2. Keitä kuutioita suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Valuta vesi pois ja laita kuutiot tehosekoittimeen.
  3. Lisää joukkoon peruna, valkosipulinkynnet, chiliöljy ja basilika. Rouilleen voi käyttää perunan sijaan myös noin 3/4 dl leivänmuruja. Sekoita karkeahkoksi tahnaksi.
  4. Tarjoile keiton joukossa.
Juomasuositus
Ranskalainen kala-äyriäiskeitto rouillen kanssa
Valkoviineistä kala-äyriäiskeiton kumppaniksi sopivat parhaiten puolikuiva riesling ja vähätamminen viognier, tyyliin sopivimmin Ranskasta.