Ranskalainen maalaispatee

Mehevä ranskalainen patee on taatusti toivottu herkku pöydässä.

Valmistusaineet

  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 pkt (300 g) broilerinmaksaa (pakaste)
  • 175 g voita
  • 2 rkl portviiniä tai madeiraa
  • 1 rkl vaaleaa muscovado- tai fariinisokeria
  • 2 tl sinappijauhetta (esim. Colmans)
  • 1 tl hienonnettua tuoretta timjamia
  • suolaa, mustapippuria

Päälle
  • (kirkastettua voita)
  • timjamin- tai rosmariininoksia

Valmistusohjeet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota sulatettua broilerinmaksaa ja valkosipulia muutamassa ruokalusikallisessa voita pannulla keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Nosta ne tehosekoittimeen odottamaan. Sulata loppu voi pannulla ja sekoita joukkoon viini, sokeri, sinappijauhe ja mausteet.
  2. Kaada seos tehosekoittimeen. Pyöräytä tasaiseksi, samettiseksi seokseksi. Lusikoi seos pienehköön pateevuokaan tai neljään pieneen annosvuokaan. Kaada halutessasi kirkastettua voita pateevuokien päälle.
  3. Peitä vuoat kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään tunniksi. Koristele. Patee säilyy jääkaapissa useita päiviä.
  4. Kirkastettu voi: Sulata voi ruskistamatta pienessä kattilassa. Kuori pintavaahto lusikalla. Ota talteen pinnalle nouseva kirkas voi. Anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin kaadat sen pateen pinnalle.
Juomasuositus
Ranskalainen maalaispatee

Maalaispateen rinnalle sopii mainiosti ranskalainen keskitäyteläinen tai täyteläinen punaviini, kuten jouluun sopiva châteauneuf-du-pape.

Oluista pateen kanssa sopii hyvin talvinen tumma lager.