Ranskalainen sipulikeitto

Perinteinen sipulikeitto on täydellistä syysruokaa, varsinkin, kun sen höystää juustokuorrutetulla leivällä.

Valmistusaineet

  • n. 700 g (n. 1 l) salottisipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 3 rkl jauhoja
  • n. 1 1/2 l (luomu)kasvislientä
  • 1 dl valkoviiniä
Tarjoiluun:
  • 8–12 viipaletta patonkia
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 solo-valkosipuli tai 3 tavallista valkosipunlinkynttä
  • n. 1 1/2 dl maukasta juustoraastetta (esim. comté)

Valmistusohjeet

  1. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota niitä kattilassa miedolla lämmöllä voi-öljyseoksessa noin 15 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka kypsentämistä ilman kantta noin 10 minuuttia välillä sekoitellen, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa.
  2. Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti, kunnes jauhot kypsyvät.
  3. Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen.
  4. Lisää viini ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia.
  5. Valuta patonkiviipaleille öljyä ja hiero niihin valkosipulia. Ripottele päälle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin.
  6. Laita leipäviipaleet lautasten pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit halutessasi ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle makulisäksi.
Juomasuositus
Juomasuositus
Väkevä viini on keiton kumppaniksi hauska yllätys. Kuiva, pitkään kypsytetty pähkinäinen sherry (amontillado, oloroso tai palo cortado) on kaukana makeasta ”tätisherrystä”.

Monet pitävätkin sherryä maailman aliarvostetuimpana ja ehkä siksikin edullisimpana laatuviininä.