Raparperi-jogurttitorttu

Kevään ja kesän herkutteluhetkiin sopii raikas raparperi-jogurttitorttu.

Valmistusaineet

Torttupohja
  • 5 filotaikina-arkkia
  • 40 g voita sulatettuna

Raparperihilloke
  • 500 g raparperia
  • 30 g voita
  • 1 1/4 dl hillosokeria

Jogurttivaahto
  • 2 1/2 dl vispikermaa
  • 3 dl turkkilaista jogurttia
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 3/4 tl kardemummaa

Lisäksi
  • ripaus kardemummaa
  • mintunlehtiä

Valmistusohjeet

  1. Ota filotaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön 2 tuntia ennen leipomista.
  2. Valmista ensin raparperihilloke. Paloittele raparperinvarret 3 cm paloiksi. Pane raparperi, voi ja sokeri kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes raparperit ovat napakanpehmeitä, mutta pysyvät vielä koossa. Jäähdytä huoneen-lämpöiseksi.
  3. Valmista torttupohja. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa filotaikina-arkit piirakkavuokaan (halkaisija n. 23 cm) sopiviksi neliöiksi niin, että arkkien kulmat pilkistävät reunan yli. Levitä työpöydälle leivinpaperi suojaksi. Nosta yksi taikina-arkki leivinpaperille. Voitele taikinalevy voisulalla kevyesti molemmin puolin. Nosta toinen arkki tasan sen päälle. Voitele pinta. Nosta seuraava arkki päälle 45 asteen kulmaan. Voitele pinta. Nosta kaksi viimeistä arkkia päälle, niin että täytät kummallakin arkilla aina ”puuttuvat” kulmat. Voitele molemmat. Taikina-arkit muodostavat lopuksi tähtimäisen kuvion. Kun tortun pohja on näin koossa, nosta se ilman leivinpaperia vuokaan.
  4. Paista torttupohjaa 200-asteisen uunin ylätasossa noin 10 minuuttia. Nosta torttupohja kuumana vuoasta tarjoiluvadille, jossa se kovettuu hieman.
  5. Valmista jogurttivaahto: Vaahdota kerma. Lisää jogurtti, sokerit ja kardemumma ja sekoita tasaiseksi.
  6. Täytä torttu juuri ennen tarjoilua. Lusikoi jogurttivaahto keoksi torttupohjan keskelle. Lusikoi raparperikompotti ympärille ilman lientä. Koristele kardemummalla ja mintunlehdillä.
Juomasuositus
Raparperi-jogurttitorttu

Tarjoa raparperi-jogurttitortun kanssa suloisen rusinaista muscatviiniä. Esimerkiksi portugalilainen moscato de setúbal on mainio pari tälle jälkiruoalle.

Kevään ja kesän juhlahetkiin sopii myös makea moscato-kuohuviini.