Takaisin
Resepti

Raparperi-mansikka-macaronkakku

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Raparperi-mansikka-macaronkakku

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
3 tuntia 30 min
8 hlö
3 tuntia 30 min
8 hlö

Pikku-macaronsien sijaan teimme macaronlevyistä ison macaronkakun, ja täytimme sen raparperi-mansikkahillolla ja voicremellä. Nam!

Juomasuositus

Jälkiruokajuomaksi usein valitaan jälkiruokaa makeampi juoma. Laadukas kuohuviini tekee tässä mielenkiintoisen poikkeuksen. Perinteisen menetelmän kuohuviineissä on autolyysin tuomaa paahteisen runsasta suutuntumaa, joten tälle jälkiruoalle valittu punamarjainen roseesamppanja ei jää makeuden jalkoihin. Samppanjan lisäksi macaronkakulle sopii esimerkiksi hedelmäinen roseeprosecco.

Valmistusaineet
  • 100 g mantelijauhetta 

  • 200 g tomusokeria 

  • 110 g valkuaista (4 munasta) 

  • 4 rkl sokeria 

  • 1/2 tl punaista elintarvikeväriä (geeliväri) 

Raparperi-mansikkahillo: 

  • 3 dl raparperia paloiteltuna 

  • 2 dl mansikoita 

  • 1 dl hillosokeria 

  • 1 rkl vettä 

Täyte: 

  • 200 g huoneenlämpöistä voita 

  • 4 dl tomusokeria 

Koristeluun:  

  • 200 g mansikoita 

Valmistusohjeet
  1. Sekoita mantelijauhe ja tomusokeri keskenään. 

  2. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sokeri ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Vatkaa paksuksi kiiltäväksi vaahdoksi.  

  3. Lisää jauhoseos valkuaisvaahtoon muutamassa erässä kevyesti nuolijalla nostellen. Lisää elintarvikeväri. Sekoita seosta kevyesti, jotta se pysyy mahdollisimman kuohkeana. 

  4. Jaa macarontaikina leivinpaperiin piirrettyjen Ø 17 cm ympyröiden keskelle ja levitä taikina ruokalusikan avulla ympyrän kokoiseksi. Tasoita pinta. Voit myös laittaa massan pursotinpussiin ja pursottaa massan suoraan ympyröiksi. 

  5. Paista macaronlevyjä 125-asteisessa uunissa tai 110-asteisessa kiertoilmauunissa 1 tunti 30 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua paistamisen aikana. Sammuta uuni ja jätä sen luukku hieman raolleen esimerkiksi puulastan avulla noin tunnin ajaksi. Jäähdytä macaronlevyt. 

  6. Valmista hillo. Paloittele raparperit ja mansikat kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä noin 5 minuuttia keskilämmöllä. Jäähdytä hillo. 

  7. Valmista täyte. Vaahdota huoneenlämpöistä voita hieman. Lisää tomusokeri muutamassa erässä koko ajan vatkaten. Vaahdota, kunnes täyte on vaaleaa vaahtoa. Siirrä täyte pursotinpussiin, jossa tähtitylla. 

  8. Täytä kakku. Nosta yksi macaronlevyistä tarjoiluvadille. Pursota täytteestä kekoja pohjan reunoille. Lisää raparperihilloa keskelle. Viipaloi mansikat ja lisää täytteen päälle. Tee seuraava kerros samoin. Koristele kakku pursotuksin ja halkaistuilla mansikoilla. Siirrä kakku jääkaappiin noin tunniksi, jolloin sen leikkaaminen onnistuu parhaiten. 

Vinkki:  Tehdessäsi macaronlevyjä leikkaa leivinpaperi pellin kokoiseksi, jotta paperin reunat eivät nouse ylös. Piirrä leivinpaperiin yhteensä kolme ympyrää (Ø n. 17 cm) esimerkiksi lautasen avulla.

Resepti Mika Rampa, kuva Antti Raatikainen, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström