Riikka Ala-Harjan sinisimpukat siiderissä

Kirjailija Riikka Ala-Harja jakoi makumuistonsa Etiketti-lehdessä 3/2013.

Valmistusaineet

  • 1 kg simpukoita
  • 1 sipuli tai 2 salottisipulia
  • 1-3 valkosipulin kynttä
  • 1 hapan omena
  • 1/2 chilipalkoa
  • paljon voita
  • timjamia
  • n. 3 dl siideriä (erittäin kuivaa normandialaissiideriä)
  • suolaa

Valmistusohjeet

  1. Pese simpukat. Simpukan pitäisi olla tiukasti kiinni. Ellei näin ole, kopauta simpukkaa pari kertaa. Ellei se sulkeudu viimeistään harjattaessa, heitä simpukka pois.
  2. Kuori ja pilko sipulit, omena sekä chili. Sulata voi kattilassa. Lisää omena, chili ja sipulit. Kuullota sipuli. Pyöritä valkosipulia voissa, mutta älä ruskista. Lisää timjamin oksa.
  3. Kaada valutetut simpukat kattilaan ja kaada sekaan siideri. Siiderin sijaan voit käyttää myös omenamehua ja valkoviiniä.
  4. Sekoittele simpukoita varovasti. Kun neste alkaa kiehua, laske lämpöä hieman ja peitä kattila kannella. Anna simpukoiden kiehua n. 2 min. Sekoittele simpukoita kunnolla reikäkauhan tai suuren kauhan avulla. Keitä kannella peitettynä vielä toiset 2 min.
  5. Kokonaiskypsennysaika simpukoille on n. 5 min. Varo ylikypsentämästä. Simpukat ovat kypsiä kun ne aukeavat.
Juomasuositus
Riikka Ala-Harjan sinisimpukat siiderissä
Normandialaisen herkun kanssa maistuu sama siideri, jossa simpukat on keitetty.