Risotto Raipe (Raimo Helminen)

Yksi Raimo Helmisen suosikkiruoista on vaimon tekemä risotto.

Valmistusaineet

  • 250 g vihreää parsaa
  • 100 g parmankinkkua
  • 200 g viipaloituja sieniä
  • (esim. siitaketta tai suppilovahveroita)
  • n. 1 l kasvislientä
  • 60 g voita
  • n. 3 1/2 dl risottoriisiä
  • 1 lasi kuivaa valkoviiniä
  • parmesaania
  • sahramia (jos haluat risotolle keltaisen värin)

Valmistusohjeet

  1. Pese parsat juoksevalla vedellä ja leikkaa pois varren valkoinen osa. Paloittele parsat parin sentin mittaisiksi paloiksi ja laita ne kylmään veteen.
  2. Leikkaa parmankinkku ohuiksi suikaleiksi ja viipaloi sienet.
  3. Valmista kasvisliemi.
  4. Sulata paistinpannulla puolet voista ja lisää joukkoon sienet ja kinkkusuikaleet. Ruskista niitä hetki ja lisää riisi. Paahda riisit samalla sekoittaen läpikuultaviksi, mutta älä ruskista niitä. Kaada pannulle valkoviini ja anna sen haihtua.
  5. Jos paistinpannu on pieni, voit valmistaa risoton loppuun kattilassa. Muutoin lisää pannulle paloitellut parsat ja pari desilitraa kasvislientä. Kypsennä risottoa matalalla lämmöllä ja lisää lämmintä lientä aina, kun riisi alkaa vaikuttaa kuivalta.
  6. Kun riisi on kypsynyt, sekoita sahrami pieneen nestetilkkaan ja lisää se risottoon.
  7. Ota risotto pois liedeltä ja lisää joukkoon parmesaani sekä loput voista. Sekoita hyvin ja tarjoa.