Takaisin
Resepti

Ruusukaalilla höystetty risotto

Kasvisruokavalio

Ruusukaalilla höystetty risotto

Kasvisruokavalio
60+ min
4 hlö
60+ min
4 hlö

Täyteläinen ruusukaalirisotto sopii erityisen hyvin kylmään vuodenaikaan.

Juomasuositus

Tarjoa täyteläisen ruusukaalirisoton kanssa punaviiniä: keskitäyteläiset, raikkaat ja runsaan hedelmäiset Veneton viinit ovat omiaan risoton kumppanina.

Risoton täyteläisyyttä ja ruusukaalin makeutta voi kompata myös pirteällä ja hedelmäisellä, kevyen mausteisella italialaisella pinot grigio -valkoviinillä.

Valmistusaineet
  • 600 g ruusukaaleja

  • 2 rkl + 1 tl oliiviöljyä

  • suolaa

  • vastarouhittua mustapippuria

  • 2 rkl pinjansiemeniä

  • 1 l kanalientä

  • 2–3 salottisipulia hienoksi silputtuna

  • 1–2 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuina

  • 1 laakerinlehti

  • 1 lehtisellerinvarsi ohueksi viipaloituna

  • 2,5 dl arborio- tai puuroriisiä

  • 1 dl kuivaa valkoviiniä tai 0,5 dl sherryä

  • 1 rkl + 2 tl hyvin vanhaa balsamietikkaa

30 g pecorino-juustoa

Tarjoiluun

  • raastettua pecorino-juustoa

Valmistusohjeet
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista ruusukaleista kova kanta ja uloimmat lehdet. Puolita kaalit ja leikkaa isommat neljään osaan. Laita kaalit pieneen uunivuokaan ja hiero niihin 1 tl oliiviöljyä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista uunissa 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita. Pane syrjään.

  2. Paahda pinjansiemenet kevyesti valurautapannulla miedolla tai keskilämmöllä. Ravistele pannua usein, etteivät ne pala. Pane syrjään, älä pese pannua.

  3. Kuumenna kanaliemi pienessä kattilassa ja pidä lämpimänä.

  4. Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä keskikokoisessa kattilassa ja kuullota salotti- ja valkosipulisilppua 2–3 minuuttia laakerinlehden kanssa. Lisää lehtiselleri ja paista vielä 3–4 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää riisi ja anna paistua ja imeä oliiviöljyä, sekoita välillä. Lisää valkoviini tai sherry ja sekoita, kunnes neste on haihtunut. Ala lisätä kanalientä kauhallinen kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Anna aina edellisen kauhallisen nestemäärän imeytyä riisiin ennen seuraavan lisäämistä. Jatka näin, kunnes liemi on käytetty tai riisi on al dente. Ota kattila liedeltä ja anna riisin jäähtyä 5 minuuttia. Lisää 2 tl balsamietikkaa ja sekoita hyvin. Pane syrjään.

  5. Ruskista voi valurautapannulla keskilämmöllä. Sekoita joukkoon ruusukaalit. Lisää 1 rkl balsamietikkaa, sekoita. Paista, kunnes ruusukaalit ovat karamellisoituneet ja näyttävät kauniin ruskeilta. Pane syrjään.

  6. Tarjoa risotto lämpimänä ruusukaalien, pinjansiementen ja pecorino-raasteen kera.

Luottoresepti: Vera Jordanova, Etiketti 4/2014