Takaisin
Resepti

Saksanpähkinä-katkaraputempura

Saksanpähkinä-katkaraputempura

40 min
4 henkilöä
40 min
4 henkilöä

Katkaraputempurassa uppopaistetut katkaravut saavat seurakseen makeaa hunajakastiketta, karamellisoituja saksanpähkinöitä sekä hapokasta rieslingviiniä.

Juomasuositus

Tämä tempura saa makeutta monesta lähteestä: saksanpähkinöiden karamellisoinnista, hunajakastikkeesta ja katkojen omasta, miedosta makeudesta. Viinivalinta kääntyy puolikuivan puolelle. Uppopaistamisen tuoma rasvaisuus ja pähkinöiden täyteläisyys taas vaativat viiniltä raikasta hapokkuutta. Yleispätevä juomakumppani on puolikuiva rieslingviini, joka hapokkaana ja monessa eri makeusasteessa yleisenä valkoviininä täyttää molemmat vaatimukset kirkkaasti.

Valmistusaineet
  • 400 g raakoja jättikatkaravun pyrstöjä (pakaste) 

  • ½ tl suolaa 

  • ½ tl mustapippuria 

  • 3 dl rypsiöljyä paistamiseen 

Karamellisoidut saksanpähkinät: 

  • 1 dl sokeria 

  • 1 dl vettä 

  • 2 dl saksanpähkinöitä 

Tempurataikina: 

  • 1 kananmuna 

  • 1 dl olutta 

  • 1 dl vehnäjauhoja 

  • ½ tl suolaa 

Hunajakastike: 

  • 1 dl majoneesia 

  • 2 rkl hunajaa 

  • 1 tl valkoviinietikkaa 

Tarjoiluun: 

  • keitettyä riisiä 

  • kevätsipulia 

Valmistusohjeet
  1. Sulata jättikatkaravut pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ne ja jätä siivilään valumaan.  

  2. Valmista sillä välin karamellisoidut saksanpähkinät. Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Anna kiehua 2 minuuttia. Lisää saksanpähkinät ja anna kiehua vielä toiset 2 minuuttia. Nosta saksanpähkinät leivinpaperin päälle lusikalla ja anna jäähtyä.  

  3. Valmista hunajakastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Siirrä sivuun odottamaan.   

  4. Valmista tempurataikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään vispilällä. 

  5. Siirrä hyvin valutetut jättikatkaravut kulhoon ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.  

  6. Kuumenna öljy 180-asteiseksi paksupohjaisessa kannellisessa kattilassa. Upota ravut yksitellen tempurataikinaan ja siirrä kuumaan öljyyn. Käytä apuna esimerkiksi haarukkaa tai metallisia pihtejä. Uppopaista jättikatkarapuja noin 1–2 minuuttia ja nosta ne talouspaperin päälle valumaan. 

  7. Yhdistä uppopaistetut jättikatkaravut, karamellisoidut saksanpähkinät ja hunajakastike keskenään. Tarjoa keitetyn riisin ja hienonnetun kevätsipulin kanssa.  



Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström