Satay-lihavartaat

Mehevät lihavartaat hunnutetaan pähkinäisellä satay-kastikkeella ja tarjoillaan pikapaistetun riisin kanssa. Voit myös tarjoilla lihavartaat ilman riisiä ja kastiketta alkuruokana tai osana noutopöytää.

Valmistusaineet

Lihavartaat
  • 500 g possun-, lampaan- tai naudanfileetä

Marinadi
  • 2 kuorittua valkosipulinkynttä halkaistuna
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl palmusokeria
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 rkl limettimehua
  • 3 rkl rypsiöljyä

Satay-kastike
  • 2 1/2 dl suolapähkinöitä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 chilipalko
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna tai inkivääritahnaa purkista
  • 2 rkl öljyä
  • 1 prk (200 ml) kookoskermaa
  • 2 rkl palmusokeria
  • 2 rkl limettimehua

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa filee noin 5 cm pituisiksi suikaleiksi. Laita palat kulhoon. Lisää joukkoon marinadin aineet ja sekoita hyvin. Anna maustua viileässä vähintään 2 tuntia.
  2. Tee satay-kastike. Rouhi pähkinät. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise chilipalko ja poista siemenet. Kuullota chiliä, sipuleita ja inkivääriä paistinpannulla öljyssä parin minuutin ajan. Lisää joukkoon kookoskerma, sokeri ja rouhitut pähkinät. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia tai kunnes seos paksuuntuu hieman. Mausta limettimehulla.
  3. Pujota maustuneet lihasuikaleet varrastikkuihin. Paista pannulla, grillissä tai 225-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia vartaita välillä käännellen. (Lampaalle ja naudalle riittää kypsennysajaksi noin 8 minuuttia.)
  4. Nosta vartaat tarjoiluvadille ja lusikoi päälle kastiketta.
  5. Tarjoile pikapaistetun riisin kanssa.
Juomasuositus
Satay-lihavartaat
Valkoviineistä kumppani löytyy ehkä helpoiten. Kannattaa suosia runsaan hedelmäisiä, kukkeita ja mausteisia valkoviinejä, esimerkiksi Pinot Gris-, Gewürztraminer- tai Viognier-rypäleestä valmistettuja. Viinissä saa aromikkuuden lisäksi olla jopa hieman makeutta. Tammisuutta kannattaa välttää.

Punaviinin ystävä valitsee keskitäyteläisen ja pehmeän punaviinin – tanniinit ja chili eivät sovi yhteen. Oluista hyvä vaihtoehto on raikas vaalea lager tai vaalea pehmeähkö ale.