Sienipiiras Pusula – Cocconato

Kaikille tuttu sienipiiras saa pontta rucola–pinjansiemenkoristelusta. Niiden lisäksi piiraan viimeistelyssä käytetään pähkinäöljyä, jonka maku sopii uskomattoman upeasti sienten pariksi.

Valmistusaineet

Täyte:
  • 1 dl kuivattuja kantarelleja
  • 1/2 dl kuivattuja lampaankääpiä
  • 1/2 dl rasvatonta maitoa
  • 2 salottisipulia
  • 2–4 tl rypsiöljyä
  • 1 prk (200 g) ranskankermaa
  • 4 rkl turkkilaista jogurttia
  • 1–2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 tl balsamietikkaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus muskottipähkinää
  • 1 kananmuna

Pohja:
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoa
  • 1/2 dl sämpyläjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 tl rypsiöljyä

Vuoan jauhottamiseen:
  • nokare voita ja 2 rkl korppujauhoja

Lisäksi:
  • 1 pieni pussi pinjansiemeniä
  • n. 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl hasselpähkinäöljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 ruukku tai nippu rucolaa

Piiraan viimeistelyyn:
  • hasselpähkinäöljyä

Valmistusohjeet

  1. Piirakkaan käyvät lähes kaikki kuivatut tai esikäsitellyt sienet. Pilko tai murskaa sienet. Laita ne likoamaan maitoon vähintään tunniksi. Kuori ja hienonna salottisipulit. Kuullota ne kevyesti rypsiöljyssä. Sekoita sienet, sipulit, ranskankerma, jogurtti, suola, sokeri, balsamietikka, mustapippuri, muskottipähkinä ja kananmuna. Laita täyte hetkeksi sivuun.
  2. Tee taikina. Sekoita huoneenlämpöiset voi ja kananmuna. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Yhdistä aineet ja lisää öljy. Voitele vuoka ja leivitä se korppujauholla. Muotoile taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Paista pohjaa 200 asteessa noin 12 minuuttia. Lisää täyte ja paista, kunnes se on kypsää.
  4. Paahda pinjansiemenet uunissa tai pannulla kevyesti. Sekoita öljyt, etikka ja suola kulhon pohjalla. Pyöräytä rucola ja pinjansiemenet seoksessa.
  5. Tarjoile piiras haaleana. Nosta rucolaseos piiraalle ja kaada hasselpähkinäöljyä päälle mausteeksi juuri ennen ruokailua.
Juomasuositus
Sienipiiras Pusula – Cocconato
Sienipiiraan pähkinäisyyden kanssa toimii aromikkaan täyteläinen pinot gris esimerkiksi Ranskan Alsacesta tai vähän tammitettu, runsas chardonnay.

Oluista hyviä valintoja ovat tumma lager ja hedelmäinen ale.