Sienirisotto

Sieniretken saalis pyöristyy herkulliseksi risotoksi. Nauti se esimerkiksi Piemonten chardonnayn kanssa.

Paras risotto on rakenteeltaan puuromaisen löysää. Huomioi, että risotto jähmettyy juuston lisäämisen ja jäähtymisen ansiosta. 6–8 hengelle lisäkkeenä, 4 hengelle pääruokana.

Valmistusaineet

  • n. 4 dl puhdistettuja tatteja, suppilovahveroita tai mustia torvisieniä
  • 1 salottisipuli
  • (muutama viipale pekonia)
  • 1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
  • 2 rkl öljyä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 5 dl risottoriisiä
  • noin 1 l kuumaa kasvislientä
  • mustapippuria, suolaa
  • 50 g pehmeää voita
  • 1,5 dl parmesaania raastettuna

Valmistusohjeet

  1. Paloittele sienet sopiviksi suupaloiksi. Kuori ja hienonna sipuli. (Kuutioi pekoni). Kuullota niitä lehtipersiljan kanssa pannulla öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää sienet ja jatka paistamista muutama minuutti. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen haihtua lähes kokonaan. Lisää riisi ja paista sitä hetki.
  2. Kaada pannulle kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, koko ajan seosta sekoitellen. Lisää seuraava kauhallinen, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt. Keitä seosta välillä sekoitellen ja lientä lisäillen. Risoton kypsyminen kestää noin 15–18 minuuttia. Mausta lopuksi mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Nosta pannu levyltä ja sekoita joukkoon voi ja puolet juustoraasteesta. Koristele lopulla juustoraasteella. Tarjoile heti.

Vinkki
Voit halutessasi lisätä risottoon hienonnettuja yrttejä, kuten ruohosipulia tai kirveliä.
Juomasuositus
Sienirisotto
Pääruokana tarjoiltuna sienirisoton kera maistuu vaikka Piemonten chardonnay.