Sipulikeitto

Sipulikeitto on yksinkertainen ja maistuva ruoka, joka sopii kaikkina vuodenaikoina.

Valmistusaineet

  • n. 700 g (n. 1 l) keltasipulia ohuina
  • viipaleina
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl sokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1,5 l (luomu)kasvis- tai lihalientä
  • 1 dl olutta (esim. peruslageria)
  • muutama oksa timjamia
  • 1 laakerinlehti

Tarjoiluun
  • 4–6 viipaletta paahtoleipää
  • 1/2 solo-valkosipulinkynsi (1 1/2 tavall. kynttä)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • n. 1 1/2 dl maukasta juustoraastetta, esim. Comtéa

Valmistusohjeet

  1. Kuori sipulit ja valkosipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleja kattilassa miedolla lämmöllä voi–öljyseoksessa noin 10 minuuttia kannen alla. Nosta lämpö keskilämmölle, lisää suola ja sokeri. Jatka paistamista ilman kantta noin 15 minuuttia sekoitellen, kunnes seos on kullanruskeaa.
  2. Ripottele jauhot kattilaan ja paista muutama minuutti. Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi ja kaada liemi sipuliseokseen. Lisää olut ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia. Mausta halutessasi rouhitulla mustapippurilla.
  3. Valuta leiville öljyä ja hiero päälle valkosipulia. Ripottele pinnalle juustoraaste. Paahda leipäviipaleita 200-asteisen uunin ylätasolla noin 5 minuuttia.
  4. Laita leipäviipaleet tarjoiluastioiden pohjalle. Annostele päälle keitto. Voit ripotella lisää juustoraastetta keiton pinnalle.