Takaisin
Resepti

Sitruksinen crème brûlée

Sitruksinen crème brûlée

60+ min
6 henkilöä
60+ min
6 henkilöä

Crème brûlée eli paahtovanukas on yllättävän helppo valmistaa kotioloissa. Voit myös laittaa sen etukäteen jääkaappiin odottamaan juhlia.

Juomasuositus

Rapsakan humalainen IPA-olut sopii täydellisesti verigreipin tai muun sitruksen tuomaan kirpakkaan hapokkuuteen. Se myös raikastaa ja tasapainottaa crème brûléen kermaisuutta.

Viinivaihtoehtona toimii Muscat-rypäleestä valmistettu makea kuohuviini, jonka sitruksisuus toimii hienosti verigreipin aromien kumppanina.

Valmistusaineet
 • 4 dl kuohukermaa


 • 1 dl (kevyt)maitoa


 • 1 dl sokeria


 • 1 vaniljatanko


 • 2 rkl raastettua
verigreipin tai muun sitrushedelmän kuorta

 • 1 rkl verigreipin mehua, vastapuristettua

 • 6 isoa, huoneenlämpöistä keltuaista


Päälle: n. 4 rkl pienikiteistä sokeria

Valmistusohjeet
 1. Mittaa kerma, maito ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin. Raaputa siemenet kermaseokseen. Lisää myös tanko.

 2. Leikkaa pestystä verigreipistä tai muusta sitrushedelmästä muutaman sentin levyinen kuoripala, mutta varo, ettei valkoista osaa tule mukaan. Se antaa kitkerää makua. Laita kuorilastu kattilaan. Kiehauta seos ja ota kattila pois liedeltä. Lisää joukkoon verigreippimehu. Siivilöi kermaseos.

 3. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Kaada kuuma kermaseos keltuaisten joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos uuninkestäviin annosvuokiin tai pieniin kahvikuppeihin.

 4. Nosta vuoat vesihauteeseen eli uunivuokaan, jossa on kuumaa vettä annosvuokien puoliväliin saakka. Kypsennä 150-asteisessa uunissa 40–60 minuuttia, kunnes paahtovanukas on hyytynyt. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin.

 5. Ripottele päälle sokeria. Polta pinta kaasupolttimella kunnes sokeri karamellisoituu ja kovettuu.

Vinkki: Rapea pinta syntyy myös tehokkaan kotiuunin grillivastuksen alla. Tarkoitus ei ole kypsentää paahtovanukkaita, vaan saada niihin nopeasti kaunis pinta: jätä siksi uuninluukku auki ja paista, kunnes sokeri karamellisoituu.