Sitrus-broileripata

Sitrukset antavat uuniruokaan pirteän, keväisen tunnelman. Tähän pataan käytetään kokonainen broileri. 70-luvun arkiherkku on ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä kokonaisesta broilerista saa itse paloittelemalla taatusti maukasta ja edullista syötävää.

Valmistusaineet

  • 1 iso broileri
  • 3 rkl voita
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 8 pientä salottisipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • n. 400 g juuriselleriä
  • n. 2 dl kana- tai lihalientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • muutama rosmariinin tai timjamin oksa
  • 3 rkl sitruunamehua

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paloittele broileri 8 osaan. Paista paloihin kaunis väri voissa pannulla. Huuhtaise paistinpannu vesitilkalla ja kaada neste uunipataan. Hiero broilerinpaloihin suolaa, pippuria ja sitruunan kuoriraastetta. Laita palat pataan.
  2. Kuori ja paloittele sipulit ja juurekset. Lisää ne pataan.
  3. Valuta pataan kanaliemi, valkoviini ja hunaja. Lisää yrtinoksat. Peitä kannella tai foliolla. Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Mausta valmis pata sitruunamehulla.
  4. Tarjoa keitetyn riisin ja vihreän salaatin kanssa.

Vinkki:

Voit halutessasi suurustaa padassa olevan nesteen maissitärkkelyksellä kastikkeeksi.

Juomasuositus
Sitrus-broileripata

Sitrusbroilerin raikas hapokkuus rakastaa pirteitä ja hedelmäisiä valkoviinejä esimerkiksi Sauvignon Blanc- tai Riesling-rypäleistä. Myös vivahteikkaiden ja ryhdikkäiden grüner veltlinereiden mineraalisuus ja yrttisyys sopivat padan aromimaailmaan.

Vehnäoluet ovat usein sitrusmaisia ja sopivat siten myös hienosti tämän padan kumppaniksi.