Som tam eli papaijasalaatti

Vihreästä papaijasta valmistettu som tam -salaatti on thaimaalainen alkuruokaklassikko.

Valmistusaineet

  • n. 500 g vihreää papaijaa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 pientä salottisipulia
  • 1–3 punaista chilipalkoa
  • 6 keitettyä vihreää papua
  • 3 rkl nam pla -kalakastiketta
  • 2 rkl limettimehua
  • 2 tl palmusokeria
  • muutama kirsikkatomaatti
  • 1/2 dl suolapähkinöitä rouhittuna

Valmistusohjeet

  1. Kuori papaija, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
  2. Kuori sipulit ja leikkaa ne pienen pieniksi kuutioiksi. Viipaloi chilit. Poista niistä halutessasi tuliset siemenet. Leikkaa pavut noin 2 cm kokoisiksi paloiksi. Yhdistä kaikki kasvikset ja laita ne tarjoiluvadille.
  3. Ota seoksesta 1/4 eri kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Mausta sose kalakastikkeella, limettimehulla ja sokerilla. Kääntele seos muiden aineiden joukkoon. Koristele puolitetuilla tomaateilla ja pähkinöillä.

Vinkki
Korvaa vihreä papaija raa´ahkolla mangolla, kypsällä papaijalla tai ohuenohuilla kurkku- ja porkkanasuikaleilla.
Juomasuositus
Som tam eli papaijasalaatti

Kannattaa suosia runsaan hedelmäisiä, kukkeita ja mausteisia valkoviinejä, esimerkiksi Pinot Gris-, Gewürztraminer- tai Viognier-rypäleestä valmistettuja. Viinissä saa aromikkuuden lisäksi olla jopa hieman makeutta. Tammisuutta kannattaa välttää.

Oluista hyvä vaihtoehto on raikas vaalea lager tai vaalea pehmeähkö ale.