Suklainen kakku

Ihanainen suklaa kuuluu jouluun. Kun suklaakiintiö on täynnä, ota oppia belgialaiselta suklaagurulta ja valmista ylijääneistä paloista choco-suklaalevite. Suklaalevite on paitsi monipuolinen, myös trendikäs herkku. Sitä voi käyttää kylmänä melkein mihin vain; täytekakun täytteeksi, piirakan kuorrutteeksi tai kuppikakkujen koristeeksi. Levitteessä on elegantti maku ja rustiikki ulkonäkö, sillä tahna ei ole tasaisen kiiltävää vaan enemmänkin ronski kokonaisuus.

Valmistusaineet

Kakkupohja
  • 225 g huoneenlämpöistä, suolatonta voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 3 1/2 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta

Kostutukseen
  • n. 1/2 dl sitruslikööriä tai appelsiinimehua

Täyte ja päällyste
  • 250 g voita tai margariinia
  • 250 g tummaa suklaata
  • 1–3 rkl valkoista sokeria (määrä riippuu suklaan laadusta ja makeudesta)
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 1/2 dl haaleaa maitoa
  • 1 kanamuna 

Lisäksi
  • 2 dl kuohukermaa, 1 rkl sokeria

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 20 cm kokoinen kakkuvuoka.
  2. Sekoita pehmeä voi ja sokeri ja lisää joukkoon kananmunat yksitellen vatkaten. Lisää joukkoon jauho–leivinjauheseos koko ajan sekoittaen.
  3. Kaada seos vuokaan ja paista n. 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Älä paista liikaa, ettei kakusta tule kuiva.
  4. Vatkaa kerma kovahkoksi vaahdoksi täytettä varten. Mausta sokerilla. Ota suklaatahna huoneenlämpöön, niin sitä on helpompi levittää kakulle.
  5. Anna kakun jäähtyä n. 15 minuuttia ennen vuoasta irrottamista. Kun kakku on jäähtynyt kokonaan, leikkaa se neljään yhtä paksuun osaan. Laita yksi levy kakkulautaselle. Kostuta sitä hieman sitrusliköörillä päältä. Muut kakkulevyt voi kostuttaa molemmilta puolilta.
  6. Levitä paksu kerros suklaalevitettä alimmalle kakkulevylle. Laita seuraava levy päälle. Seuraa­vien kerrosten väliin laitetaan kermavaahtoa.
  7. Päällimmäiselle kakkulevylle levitetään paksu kerros suklaalevitettä. Kakun sivut voi viimeistellä suklaalevitteellä tai kermavaahtopursotuksilla.
  8. Koristele kakku konvehdeilla, tryffeleillä, marjoilla tai hedelmillä.

Suklaalevite
  1. Sulata voi hitaasti. Rouhi suklaat ja lisää ne voisulaan. Anna suklaan sulaa.
  2. Lisää sokerit ja sekoita seos hitaasti sileäksi. ­Anna jäähtyä hitaasti melkein huoneen­lämpöiseksi.
  3. Lisää haaleaan seokseen haalea maito ja sekoita sileäksi seokseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  4. Lisää kanamuna mixerillä tai sähkö­vatkaimella sekoittaen.
  5. Kaada seos hillopurkkiin ja siirrä se jääkaappiin. Seuraava aamuna seos on kovettunut ja valmista nautittavaksi leivän päällä. Huoneenlämpöisen seoksen voi käyttää kakun levitteenä ja kuorrutteena.