Suloiset suklaakohokkaat

Suklaakohokkaat ovat mainettaan helpompia valmistaa, kun muistaa perussäännön: vieraat odottavat aina kohokasta, ei päinvastoin.

Portviinissä marinoidut luumut täydentävät makuelämyksen. Laita annoksen täydellistävät luumut marinoitumaan vuorokautta ennen tarjoilua.

Valmistusaineet

  • 3 keskikokoista munaa
  • 50 g voita
  • 4 rkl sokeria
  • 125 g tummaa suklaata (väh. 70 % kaakaota)
  • 1 tl sitruunamehua
  • vuokiin: voita ja hienoa sokeria
  • koristeluun: tomusokeria ja suklaarouhetta
Marinoidut luumut:
  • 500 g tummia luumuja
  • 2 dl vettä
  • 1 dl tummaa, makeaa portviiniä
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 kanelitanko
  • n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sitruunamehua

Valmistusohjeet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele kohokasvuoat ja ripottele niihin kauttaaltaan hienoa sokeria.
  2. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota pehmeä voi ja kaksi ruokalusikallista sokeria keskenään. Lisää keltuaiset joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten.
  3. Paloittele suklaa ja sulata se joko vesihauteessa tai mikro-aaltouunissa. Anna suklaan hieman jäähtyä.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää koko ajan vatkaten loppu sokeri sekä sitruunamehu. Sekoita sulatettu suklaa keltuaisvaahtoon. Lisää joukkoon valkuaisvaahto varovasti käännellen.
  5. Täytä kohokasvuoat niin, että vuoan yläreunasta jää tyhjäksi noin kolmasosa. Kypsennä uunissa 225 asteessa 10–12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Ripottele kohokkaiden päälle tomusokeria ja suklaarouhetta.
  6. Tarjoa heti kylmien luumujen kanssa.
Marinoidut luumut:
  1. Puolita tuoreet luumut ja poista kivet. Kiehauta kaikki marinadiliemen ainekset kattilassa, lisää luumut ja anna seoksen kiehua vielä kertaalleen noin minuutin ajan.
  2. Marinoi jääkaapissa seuraavaan päivään.
Vinkki: 
Marinoida voi myös kuivattuja, kivettömiä luumuja. Tällöin sokerin määräksi riittää 1 dl.
Juomasuositus
Juomasuositus

Suklaa­kohokkaan juoma­kumppanin voi valita kahdesta miltei ­samannimisestä ­juomasta. Sekä klassinen portviini että portteri-olut istuvat ­hienosti ­suklaan täyteläiseen maku­maailmaan.