Takaisin
Resepti

Suolaisenmakea piparkakkutalo

Kasvisruokavalio

Suolaisenmakea piparkakkutalo

Kasvisruokavalio
4 tuntia
4 hlö
4 tuntia
4 hlö

Rakenna joululahjaksi talo, jonka voi syödä! Saaristolaisleivästä, leipä- ja suolatikuista rakennettava talo saa inspiraationsa piparkakkutalosta. Oikeammin se on keksitalo, joka seisoo briekiekon päällä.

Juomasuositus

Makea väkevä viini toimii suolaisen keksitalon purkutalkoissa. Suklaisuutta ja pähkinäisyyttä löytyy niin tawny porteista ja cream sherryistä kuin talostakin, ja juomien makeus tasaa kauniisti myös mökin suolaisuutta. Oluen ystävä valitsee tumman, suklaisen stout-oluen.

Valmistusaineet
  • 1 saaristolaisleipä 

  • 120 g leipätikkuja 

  • 4 siemennäkkärisiivua 

  • 2 piparia 

  • noin 10 suolatikkua 

  • 200 g pähkinä-hedelmäsekoitusta 

  • 500 g kokonainen valkohomejuusto 

 

Suklaaganache: 

  • 200 g tummaa leivontasuklaata 

  • 2 dl kuohukermaa 

Valmistusohjeet
  1. Valmista ensin suklaaganache. Hienonna suklaa kulhoon veitsellä. Kuumenna kerma kiehuvaksi kattilassa. Anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada kuuma kerma suklaarouheen päälle. Sekoita muutaman minuutin kuluttua tasaiseksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 3 tunniksi, mieluiten yön yli. Vaahdota seos sähkövatkaimella vaaleaksi vaahdoksi. 

  2. Kokoa talo saaristolaisleivän päälle. Leikkaa leivästä noin 10x10x10 cm kokoinen pala. Leikkaa sen reunat suoriksi ja aseta pystyyn leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Leikkaa leivästä toinen, kolmion muotoinen pala. Kiinnitä se suklaaganachella toisen palan päälle katoksi. 

  3. Kuorruta leipä kauttaaltaan suklaaganachella. 

  4. Tee suolatikuista talolle ovi. Leikkaa leipätikut sopivan mittaisiksi sahalaitaisella veitsellä ja paina ne leivän kylkeen seiniksi. 

  5. Aseta katolle siemennäkkärit katoksi. Lisää suklaaganachea tarvittaessa. Laita talo jääkaappiin hetkeksi, jotta suklaaganache jähmettyy. 

  6. Laita loppu suklaaganache pursotinpussiin ja käytä sitä koristeiden kiinnittämiseen. Koristele talo pipareilla, pähkinöillä, rusinoilla ja kuivatuilla hedelmillä. Siirrä jääkaappiin jähmettymään. 

  7. Nosta talo varovaisesti valkohomejuustokiekon päälle. Viimeistele pähkinöillä. Voit antaa suolaisen piparkakkutalon lahjaksi vaikka lasikuvussa.  

Resepti Mika Rampa, kuva Antti Vettenranta, juomasuositukset Taina Vilkuna ja Anri Lindström