Syksyisen hyvä suklaa–mokkatrifle

Saarivaltakunnan klassikkoherkku on jokaisen työvaiheensa arvoinen. Tämä jo 1500-luvun Englannissa tunnettu jälkiruoka koostuu perinteisesti hyvin kostutetuista kakkupaloista, vanukkaasta, hedelmistä tai marjoista sekä kermavaahdosta. Kostutusliemi sisältää yleensä alkoholia, kuten makeaa sherryä tai portviiniä.


Valmistusaineet

  • 1 prk (n. 400 g) kondensoitua (makeutettua) maitoa
  • 1 pkt (n. 300 g) suklaan-makuista kakkumixiä (esim. Sunnuntai)
  • 3 dl vaahtoutuvaa kermaa
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 1 rkl sokeria
  • 1 1/2 dl vahvaa kahvia
  • 1/2 dl kevytmaitoa
  • 1/2 dl kahvilikööriä
  • 2 banaania viipaloituna

Koristeluun
esim. mokkapapumakeisia ja kaakaojauhetta

Valmistusohjeet

  1. Laita purkki kondensoitua maitoa kattilaan ja lisää haaleaa vettä niin, että purkki peittyy. Anna kiehua hiljalleen noin puolitoista tuntia. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä keittämisen aikana. Anna valmiin toffeen jäähtyä hieman ennen purkin avaamista.
  2. Valmista suklaakakku paketin ohjeen mukaan. Kypsennä se suorakaiteen muotoisessa vuoassa (noin 16 cm x 24 cm). Anna jäähtyä täysin. Leikkaa jäähtynyt kakku n. 2 cm x 2 cm kokoisiksi neliöiksi.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta vaahto siivilöidyllä kaakaojauheella ja sokerilla.
  4. Tee kostutusliemi yhdistämällä kahvi, maito ja kahvilikööri.
  5. Kokoa trifle lasiseen tarjoilukulhoon seuraavasti: vuoraa kulhon pohja kakkupaloilla ja kostuta ne puolella kostutusliemestä. Levitä seuraavaksi kakkupaloille puolet toffeesta ja banaaniviipaleista sekä kaakaokermavaahdosta. Jatka samassa järjestyksessä vielä toinen kerros eli aloita kakkupaloilla ja niiden kostuttamisella. Annoksen pinnalle jää kaakaokermavaahto.
  6. Anna triflen vetäytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia, mieluiten seuraavaan päivään. Koristele pinta ennen tarjoilua siivilöidyllä kaakaojauheella sekä mokkapapumakeisilla.

Vinkki:
Voit tarjoilla triflen myös lasisista annosmaljoista. Tällöin kakkupalat kannattaa leikata hieman pienemmiksi annosmaljojen koosta riippuen.

Kondensoidusta maidosta keitetyn toffeen voi korvata esim. vanilja- tai toffeevanukkaalla, joka syntyy nopeasti valmisjauheesta.

Juomasuositus
Syksyisen hyvä suklaa–mokkatrifle
Tämän triflen oheen sopivat kahvi ja tilkkanen kahvilikööriä. Jos triflen kostut-tamiseen käytetään sherryä tai madeiraa, triflen kanssa voi tarjota samaa viiniä.