Taikinoitu sienikeitto

Taikinoitu sienikeitto muistuttaa rikasta keittoa, jossa on hienoja makuja. 6 hengelle alkuruokana tai 3 hengelle pääruokana.


Valmistusaineet

  • 2 salottisipulia
  • 2 rkl voita
  • n. 3 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita tai tatteja (esim. säilykepurkista tai kuivattuja liotettuna)
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • n. 9 dl kasvis- tai lihalientä
  • 2 dl kuohukermaa
  • (suolaa), vastarouhittua valkopippuria
  • 1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa tai ruohosipulia
  • 2 rkl tryffeliöljyä
  • 1 pkt (400–500 g) ruisperuna- tai voitaikinaa
  • Voiteluun 1 muna

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä kiertoilmauuni 200 asteeseen. Ohje onnistuu tavallisellakin uunilla 225 asteessa valmistettuna, mutta kiertoilma paistaa taikinan tasaisemmin.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Viipaloi sienet. Kuullota sipuleita kattilassa voissa keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Ripottele joukkoon jauhot ja paista niitä hetki käännellen. Kaada joukkoon kasvisliemi ja anna sen kiehahtaa.
  3. Anna keiton porista miedohkolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon kerma ja anna keiton lämmetä. Soseuta keitto sauvasekoittimella siten, että joukkoon jää sattumia. Mausta halutessasi suolalla, pippurilla ja yrteillä.
  4. Annostele keitto kuuteen vetoisuudeltaan n. 3 desin tai kolmeen n. 5 desin annoskulhoon. Valuta päälle tryffeliöljyä. Voitele vuokien reunat noin sentin korkeudelta kevyesti vatkatulla munalla. Leikkaa sulatetusta, jääkaappikylmästä taikinalevystä hieman kulhoja suuremmat ympyrät. Nosta taikinat kansiksi ja painele tiiviisti vuokien reunoja vasten. Paista uunissa, kunnes kannet ovat kauniin ruskeita ja kypsiä.


Vinkki:
Tryffeliöljyn voi halutessaan korvata oliivi- tai saksanpähkinäöljyllä.
Juomasuositus
Taikinoitu sienikeitto
Sienikeiton kera nautittavaksi sopivat sekä kuiva sherry että olut.

Sherryistä kannattaa valita ritisevän kuiva fino tai manzanilla, oluista hedelmäinen ja keskiasteisesti humaloitu ale esimerkiksi Belgiasta tai Englannista.