Taivaalliset uuniomenat

Nimensä veroiset uuniomenat vievät kielen mennessään.

Valmistusaineet

  • 6 pientä omenaa

  • 2 dl kaurahiutaleita

  • 1 1/2 tl kanelia

  • 2 rkl (muscavado)ruokosokeria

  • 30 g voita

  • Lisäksi 1/2 l vaniljajäätelöä

Muscavado-karamellikastike (3 dl):

  • 2 dl kuohukermaa

  • 1 1/4 dl (muscavado)ruokosokeria

  • 100 g voita

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensimmäisenä karamellikastike. Kiehauta ensin kerma. Sulata toisessa kattilassa sokeria keskilämmöllä, jatka kuumentamista 1–2 minuuttia paahteisen maun voimistamiseksi. Sekoita sitten kerma ohuena nauhana joukkoon. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes karamelli on tasaista. Lisää lopuksi kuutioitu voi (ja halutessasi tilkka viskiä). Anna kastikkeen jäähtyä omenoiden valmistamisen ajan.
  2. Leikkaa omenoista hatut pois. Koverra kodat niin, että pohjat jäävät umpinaisiksi.
  3. Nypi kaurahiutaleet, kaneli, sokeri ja voi sormin tasaiseksi massaksi. Täytä omenat kauramurumassalla.
  4. Kypsennä omenoita 250-asteisen uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Tarjoa jäätelön ja karamellikastikkeen kanssa.

Vinkki

Voit valmistaa karamellikastikkeen vaikka edellisenä päivänä. Säilytä sitä jääkaapissa ja lämmitä ennen tarjoilua.

Juomasuositus
Taivaalliset uuniomenat

Tarjoa muscavado-kastikkeen ja uuniomenan kanssa suloise makeaa tokajia. Esmerkiksi 3 tai 5 puttonoksen tokaji käy loistavasti pariksi tälle klassikkojälkiruoalle.