Täytetty kalkkunarulla & ”jewelled rice”

Jos ajatus kokonaisesta joulukalkkunasta kauhistuttaa, kääräise tipufilee herkulliselle rullalle. Kun kierteisiin sujautetaan juustoa, sieniä ja pähkinöitä, lintu sopii täydellisesti mihin tahansa talviseen juhlapöytään. Annosta voi ylevöitää entisestään tarjoamalla sen kanssa jalokiviriisiä (”jewelled rice”), jossa maistuvat granaattiomena ja sitrushedelmät.

Valmistusaineet

  • n. 1 kg kalkkunafileetä
  • suolaa, mustapippuria myllystä
  • 1 pkt (120 g) fileepekonia

Täyte
  • 2 salottisipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 dl hienonnettuja siitake- tai muita sieniä
  • 3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa, ruohosipulia tai muuta yrttiä
  • suolaa, rouhittua mustapippuria myllystä
  • 1 dl maukasta juustoraastetta, esim. ­parmesaania

Paistamiseen
  • voi–öljyseosta

Valmistusohjeet

  1. Valmista ensin täyte. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota pannulla öljyssä muutama minuutti sienten kanssa. Mausta seos yrttisilpulla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon juustoraaste.
  2. Leikkaa kalkkunafilee paksuimmasta kohdasta halki siten, että puolet jäävät kiinni toisiinsa. Nuiji filee kevyesti samanpaksuiseksi joka puolelta. Voit halutessasi siistiä fileen renoja veitsellä. Leikkuupalat kannattaa käyttää vaikkapa pastakastikkeeseen tai vokkiin. Mausta filee suolalla ja pippurilla.
  3. Lado pekonisuikaleet nuijitun kalkkunafileen päälle. Nosta täyte kalkkunalle. Kääri kalkkunafilee pidemmältä sivulta alkaen rullalle leivinpaperia apuna käyttäen. Sido paistilangalla.
  4. Paista rullaan kaunis väri pannulla öljy–voiseoksessa. Työnnä lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Varo osumasta täytteeseen.
  5. Paista rullaa 175-asteisessa uunissa, kunnes mittari osoittaa 72:ta astetta. Anna levätä folion alla noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.
  6. Tarjoa kylmänä tai lämpimänä granaattiomena–pistaasiriisin kanssa.
Juomasuositus
Täytetty kalkkunarulla & ”jewelled rice”
Kevyt tai keskitäyteläinen marjaisa ja raikas punaviini sitoo annoksen monet viiniystävälliset osat juustosta pähkinöihin ja sieniin nautittavaksi kokonaisuudeksi.

Oluista voit kokeilla aromikasta tummaa lageria tai hedelmäistä alea.