Täytetty porsaanpaisti ja paahdetut juurekset

Juhlapöydän kruunuksi paistetaan tällä kertaa porsasta, jonka mehevän täytteen maku piilee yrteissä ja aromikkaassa juustossa.

Valmistusaineet

  • noin 1½ kg porsaanpaistia

Täyte

  • 1 purjo

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 2 rkl öljyä

  • 2 dl pinjansiemeniä tai rouhittuja cashewpähkinöitä

  • 3 dl hienonnettuja yrttejä

  • 100 g huoneenlämpöistä voita

  • 2 dl maukasta juustoraastetta,

  • 3 dl leivänmuruja

  • pinnalle: suolaa ja mustapippuria

Uunipaahdetut juurekset

  • 8 perunaa

  • 4 porkkanaa

  • pala juuriselleriä ja/tai lanttua

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • noin ¾ dl öljyä

  • 2 rkl sitruunamehua

  • 2 rkl juoksevaa hunajaa

  • tuoretta timjamia tai rosmariinia

  • suolaa, mustapippuria

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

  2. Halkaise purjo, pese ja pilko pieneksi. Kuori ja hienonna valkosipulit. Kuullota purjo-valkosipulisilppua hetken ajan pannulla öljyssä. Yhdistä kulhossa kaikki täyteaineet.

  3. Poista paistin pinnalta kalvot. Leikkaa liha levyksi pitkäteräisellä veitsellä. Levitä täyte paistille ja kääri rullaksi ja kiinnitä cocktailtikuilla tai paistinarulla. Ripottele pintaan suolaa ja mustapippuria. Laita lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan, varo ettei se osu täytteeseen.

  4. Kypsennä paistia noin tunti, kunnes sen sisälämpötila on 70 astetta. Voit valella paistia kypsentämisen aikana vuokaan valuneella liemellä.

  5. Kiedo kypsä paisti hetkeksi folioon. Viipaloi paisti ja tarjoa uunipaahdettujen juuresten kanssa.

Uunipaahdetut juurekset

  1. Pese ja lohko perunat. Kuori juurekset sekä sipuli ja paloittele ne. Kuori valkosipulit.

  2. Laita ainekset uunipannulle ja valuta päälle öljyä, sitruunamehua ja hunajaa. Lisää yrtinoksia joukkoon.

  3. Kypsennä 225-asteisessa uunissa välillä käännellen noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Juomasuositus
Täytetty porsaanpaisti ja paahdetut juurekset

Porsaanpaistin kumppaniksi sopii pehmeän makea bock-olut tai sopivan hapokas punaviini, kuten Burgundin tai Uuden-Seelannin pinot noir tai Toscanan chianti.