Täytetyt kurpitsat

Syötävien kurpitsojen kirjo on huikea. Tässä ohjeessa hyödynnetään syyskurpitsoita. Ne täytetään jauhelihakastikkeella, joka päivitetään pinjansiemenillä ja keltaisilla rusinoilla.

Riga test - Hero image

  • n. 1,5 kg pieniä syyskurpitsoita, esim. butternut squash, eightball tai oneball
  • n. 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl vastarouhittua mustapippuria

Jauhelihakastike
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 salottisipulia
  • 1 suippopaprika
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 300 g jauhelihaa, esim. karitsan ja pihvikarjan
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1/2 dl lihalientä
  • 1/2 dl punaviiniä
  • 1 tl sokeria
  • (suolaa), 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 1/2 tl tai maun mukaan jauhettua chiliä
  • 1/2 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. lehtipersiljaa
  • 1 dl keltaisia rusinoita
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 2 dl parmesaanilastuja

Valmistusohjeet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Huuhtaise kurpitsat ja halkaise ne. Poista siemenet ja rihmat. Valele leikkauspinnoille öljyä ja viinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista uunissa, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä (n. 15–35 minuuttia riippuen kurpitsojen koosta).
  2. Tee kastike. Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi paprika. Kuullota sipulisilppua muutama minuutti öljyssä. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Lisää tomaattipyree ja paprika. Paista käännellen muutama minuutti. Kaada pannulle lihaliemi, punaviini ja lisää mausteet. Anna hautua miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  3. Sekoita joukkoon yrtit, rusinat ja pinjan¬siemenet. Lisää reilu puolet parmesaanista.
  4. Lusikoi kastike kurpitsojen koloihin. Laita päälle loput juustolastut. Nosta hetkeksi uuniin, niin että juusto hieman sulaa ja saa väriä.
Juomasuositus
Täytetyt kurpitsat

Keskitäyteläinen chianti-punaviini on kurpitsaruoallemme klassikkovalinta punaviineistä. Enemmän vaihtoehtoja löytyy puolestaan Marjaisa ja raikas -punaviinimakutyypistä. Oluista erinomainen valinta on kullanruskea hedelmäinen ale.