Takaisin
Resepti

Veriappelsiinirisotto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio

Veriappelsiinirisotto

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
40 min
4 henkilöä
40 min
4 henkilöä
Veriappelsiinien sesonki kestää vain hetken, joten niihin kannattaa tarttua silloin kun aika on! Punainen veriappelsiini sopii mainiosti risottoon.
Juomasuositus

Italialaisen Fiano-rypäleestä tehdyn valkoviinin kypsä hedelmäisyys ja hento yrttisyys luo harmonisen tasapainon tämän risoton sitruksisen raikkauden kanssa. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi sopii kuivahko, alkoholiton valkoviini, jota voi myös laittaa risoton sekaan.

Valmistusaineet
  • 2–3 veriappelsiinia

  • 2 salottisipulia

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 l kana- tai kasvislientä (tai 1 l vettä + 2 liemikuutiota)

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 3 dl risottoriisiä

  • (2 dl kuivaa valkoviiniä)

  • 1 dl raastettua parmesaania

  • 2 rkl voita

  • suolaa

  • mustapippuria

Valmistusohjeet
  1. Pese veriappelsiinit. Raasta yhden kuori raastimen hienolla terällä. Purista appelsiinien mehu (yhteensä 1,5 dl).

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi.

  3. Kuumenna kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi.

  4. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa tai kasarissa. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä, kunnes se on pehmeää. Lisää valkosipuli, appelsiininkuori ja paista hetki. Lisää riisi ja sekoittele kunnes se on läpikuultavaa. Lisää halutessasi tässä vaiheessa valkoviini ja anna sen imeytyä.

  5. Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ja sekoita risottoa koko ajan.

  6. Kun riisi on lähes kypsää, lisää appelsiinimehu, parmesanraaste ja voi. Sekoita hetki ja nosta kattila liedeltä. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan.

  7. Risoton kuuluu olla löysää! Lisää tarvittaessa jäljelle jäänyttä kasvislientä tai vettä.

  8. Koristele veriappelsiinin siivulla ja tarjoile heti!

Vinkki: Parhaat riisilajikkeet risottoon ovat carnaroli tai arborio.

Reseptit Mika Rampa, kuvaaja Antti Raatikainen