Vietnamilaiset kalapullat

Ihanat pullat tehdään kotimaisesta, vaaleasta kalasta, ja ne sopivat vaikka alkupalana tarjottaviksi.

Valmistusaineet

  • 300 g vaaleaa ruodotonta ja nahatonta kalaa, esim. haukea, kuhaa tai siikaa tai niiden sekoitusta fileenä
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/2 tl jauhettua valkopippuria
  • kylmää vettä
  • 150 g possun jauhelihaa
  • 1 tl maissitärkkelystä, esim. Maizena
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua valkopippuria
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1/4 salottisipuli
  • 1 rkl chiliä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä
  • 1 rkl kalakastiketta (fish sauce), esim. Blue Dragon

Dippikastike:
  • 1 ison limetin tai sitruunan mehu
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl vettä
  • 1 tl hienonnettua, tuoretta chiliä tai chilitahnaa
  • 1 hienonnettu valkosipulinkynsi
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

Uppopaistamiseen:
  • n. 1 1/2 dl rypsiöljyä

Tarjoiluun:
  • 1 iso nippu hienonnettua tilliä, tuoretta minttua ja tuoretta korianteria

Valmistusohjeet

  1. Mausta kalafileet suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa fileet veitsellä paloiksi ja laita ne tehosekoittimeen. Aja karkeahkoksi. Lisää joukkoon sen verran kylmää vettä, että taikina on pehmeää. Voit myös pyytää kalakauppiastasi jauhamaan kalan.
  2. Lisää joukkoon jauheliha. Sekoita massaan maissitärkkelys ja leivinjauhe. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Sekoita hyvin. Mausta jälleen suolalla ja valkopippurilla.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Lisää ne massaan. Mausta seos chilillä, sokerilla, tillillä ja kalakastikkeella. Anna maustua viileässä noin puoli tuntia.
  4. Tee dippikastike. Sekoita limettimehu, sokeri ja kalakastike hyvin keskenään. Anna maustua noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon hitaasti sekoittaen muut aineet.
  5. Muotoile kala-jauhelihamassasta haluamasi kokoisia palloja. Kuumenna öljy wokissa. Paista palloja noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
  6. Koristele tarjoilulautanen tillillä. Nosta päälle pallot. Tarjoa ne dippikastikkeen ja yrttien kanssa. Voit halutessasi tarjota kalapullat myös vermisellien kanssa.
Juomasuositus
Vietnamilaiset kalapullat
Vietnamilaisten kalapullien mausteisuuteen, limetin kirpeyteen ja uppopaiston rasvaisuuteen sopii hyvin hapokas ja raikas, kuiva tai puolikuiva valkoviini, kuten riesling, albariño tai grüner veltliner.

Oluista sopivat kevyesti humaloitu vaalea lager tai sitrusarominen vehnäolut.